Teater ska väcka tankar om jämställdhet
Teater används som grepp i ett nytt projekt som ska få länets företag att få insikt om jämställdhet. Vi vill locka med frukost och teater, sedan ge insikt och kunskap om att jämställdhet faktiskt är lönsamt, säger Laila Berglund, jämställdhetscoach på Företagarna.
— Det var modigt av dig! Men hur ska det gå hemma då? undrar den minst sagt grabbige chefen.
Teatertaket och Revybolaget testade på fredagen fyra scener ur sin kommande pjäs Könsligt läge, om jämställdhet. Publik var i första hand anställda på Näringslivets hus i Uppsala.
— Vi har utgått från en manlig stereotyp och en kvinnlig och sedan vänt på rollerna, berättade Teatertakets Maria Flink efter pilotföreställningen.
— Det är ganska så skruvat. Kände ni igen er? undrade Fredrik Mattsson, Revybolaget.
Från ax till limpa
— Ja, scenen med den självgode mannen och den självförnekande kvinnan är nog tyvärr ganska så vanlig, sade en åskådare.
— Även den som visar att kvinnor måste uppföra sig som män för att lyckas, sade en annan.
Den färdiga pjäsen kommer att behandla en anställning, från ax till limpa. En man och en kvinna med likvärdiga meriter finns med och i slutändan är det publiken som får avgöra vem som ska anställas.
— Vi vänder oss främst till mindre företag. Hela arbetsgruppen, även chefen måste komma. Först blir det underhållning, men det är diskussionen efteråt, valen och motiveringarna, som man tar med sig därifrån, säger Laila Berglund.
Hon är projektanställd på Företagarna. Projektet finansieras av länsstyrelsen och Europeiska socialfonden, ESF. Alla företag i länet som sökt EU-bidrag kontaktas av projektet och erbjuds teater med jämställdhetsprägel samt frukost.
— Visst finns det ett motstånd bland många. Det beror i första hand på tidsbrist och okunskap, säger Laila Berglund.
Vidga perspektivet
"Vi är bara gubbar här", hör hon ibland. Då behövs det ju inget jämställdhetstänkande, eller?
— Då försöker jag att vidga perspektivet. Kanske är 40 procent av kunderna kvinnor och då blir det plötsligt lönsamt med ett jämställdhetsperspektiv på verksamheten.
Fem föreställningar av Könsligt läge är planerade under hösten. Fortsättning följer, och inte bara i Uppsala.
— I Enköping har vi hittills planer för en föreställning och Knivsta är på gång. Målet är att nå ut till hela länet innan vi är klara, säger Laila Berglund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!