Under år 2022 tog Kronofogden emot 124 stycken ansökningar om vräkningar i Uppsala. Vem som är på plats under själva vräkningsdagen, förutom Kronofogden, kan variera. Oftast finns en låssmed, i enstaka fall polis.
Det finns dock en instans som är med på samtliga vräkningar i Uppsala. De kallas den vräkningsförebyggande gruppen, och är en del av kommunens boendeenhet.
– Många som blir avhysta tycker det är skönt att vi är med. I många fall har vi redan kontakt med personen, och sett till att dagen har en plan, berättar Elin Ohlsson.
Hon och kollegorna Shapon Islam, Richard Eriksson och Pilanthana Malakit har som huvuduppdrag att jobba mot att folk hamnar i hemlöshet. Innan en vräkning genomförs, oftast innan en ansökan ens kommer in till Kronofogden, kopplas deras team in.
– En hyresvärd är skyldig att höra av sig till oss om någon riskerar sitt boende. Det kan vara i ett tidigt skede, som att en hyra inte är betald, förklarar Richard Eriksson.
Bara i år har gruppen tagit emot 1500 ärenden angående personer som riskerar att tappa sina bostad. Spannet av anledningar är stort: från sena hyror till allvarliga störningar och sanitära problem.
– Vi kontaktar alla. Det kan ligga så många skäl bakom en obetald hyra. Från att ett autogiro inte har funkat till psykisk ohälsa, säger Richard Eriksson.
Hjälpen de erbjuder är frivillig, men tas i många fall emot av de som kontaktas. Med tystnadsplikt gentemot hyresvärd kan gruppen bli en värdefull kontakt till bland annat vård och socialtjänst.
– För många är vi en nyckel in till andra instanser. Sånt här kan vara svårt att prata om, i många fall kan vi agera språkrör, säger Shapon Islam.
Vissa ärenden prioriteras högre än andra. Som när barn är iblandade, eller när den boende orsakar allvarliga störningar. Det senare brukar vara de mest komplicerade fallen.
– De är svåra att jobba emot, särskilt om det finns någon form av missbruk och psykisk ohälsa inblandat, säger Elin Ohlsson.
Men för vissa är kontakt med vräkningsförebyggarna det som behövs. Själva tror de att de har lyckats hindra många från hemlöshet.
– I vissa fall räcker det att vi bara finns där. Som de som hotar att vräkas på grund av sanitära olägenheter. Där kan regelbundna besök av oss vara en stor hjälp, säger Pilanthana Malakit.
Elin Ohlsson håller med.
– Vissa som vi möter har inte släppt in någon på livet tidigare. Det är ett speciellt jobb.