Taxijätte expanderar i Uppsala

Fågelviksgruppen tar ytterligare en del av taximarknaden i Uppsala genom förvärvet av Taxi Direkt. Därmed förstärks tendensen där två stora aktörer i princip dominerar taximarknaden i Uppsala.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Uppsala2015-09-03 07:01

Fågelviksgruppen står bakom flera varumärken som Taxikurir och Taxi 020. Genom förvärvet av Taxi Direkt kommer man nu att ha 130 taxibilar i Uppsala anslutna under sitt paraply. Det kan jämföras med Uppsala Taxi, som ägs av 40 enskilda åkare, och som än så länge håller ställningen som den största aktören med sina 147 bilar. Dessutom finns ett antal mindre taxibolag som inte är anslutna till någon av de större taxiväxlarna, bland annat ett antal bolag som enbart specialiserat sig på resor mellan Uppsala och Arlanda. Totalt finns 363 fordon registrerade för taxitrafik i Uppsala kommun, enligt Transportstyrelsen.

– Vi försöker växa som företag i alla regioner. Om man är en stor aktör finns stordriftsfördelar där vi har ett effektivare system som ger lägre kostnader för våra bilar, säger Ole Oftedal, vd i Fågelviksgruppen.

De bilar som är anslutna till Fågelviksgruppen fungerar som fristående åkare med franschiseliknande avtal. Fågelviksgruppen har inga egna bilar. Men man är en dominerande aktör på den svenska taximarknaden med verksamhet över hela landet. Det är också Fågelviksgruppen centralt som tecknar avtal om färdtjänst, skolskjuts, sjukresor och andra fasta avtal för taxitjänster för de åkare som är anslutna till bolaget.

Företaget har kritiserats, bland annat i en dokumentär som sändes i Sveriges Radios P1-dokumentär, för att avtalen är så snålt satta att förarna tvingas till långa arbetsdagar för att få det att gå ihop. Enligt SR:s granskning förekommer det att förare arbetar 12–13 timmar om dagen, sju dagar i veckan.

Hur ser du på den här kritiken?

– Vi tar den kritiken på djupaste allvar. Kan vi hitta sätt att få ännu lägre kostnader förbättrar det villkoren för både chaufförer och åkare. Men vi är medvetna om att det är en tuff bransch. Det krävs stora volymer och stora avtal för att vinna matchen och tjäna stora pengar, säger Ole Oftedal.

Kritiken har ju gått ut på att chaufförerna som finns längst ner i kedjan får en väldigt liten del av kakan medan ni som bolag tjänar stora pengar.

– Åkarna har mellan 2 och 5 procents marginal. Vi har runt 4–5 procent. Så i princip kan man säga att vi tjänar lika mycket. Men vi är ett stort företag så det blir mer kronor hos oss, säger Ole Oftedal.

Han säger att avtalen om färdtjänst och skolskjutsar är viktiga som komplement till den övriga trafiken.

– Ungefär hälften av taximarknaden är upphandlad trafik. Och den trafiken körs ofta mitt på dagen medan enskilda företagsresor och privatresor i större utsträckning sker under kvällstid. Därför är avtalen viktiga för att fylla bilen med körningar så mycket det går, säger han.

Riskkapitalbolag äger Fågelviksgruppen

Fågelviksgruppen är ett 6 000 anslutna taxibilar i Sverige och Norge. Bland annat ingår varumärkena Taxi 020 och Taxikurir i företaget. Bolaget grundades 1989 av Rolf Karlsson, som själv började sin bana som taxiåkare. I våras såldes Fågelviksgruppen till det internationella riskkapitalbolaget H I G Capitals.

Under 2014 omsatte Fågelviksgruppen 5 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om