Taxeringsvärdena höjs 2006

Kraftiga höjningar av taxeringsvärdena väntar länets fastighetsägare nästa år. Preliminära siffror visar på en genomsnittlig höjning med 26 procent. Störst blir ökningen i Östhammars kommun med 34 procent.

Uppsala2005-05-18 00:00
Prognosen har tagits fram av Villaägarnas Riksförbund i samarbete med Statistiska centralbyrån, SCB. Nivåerna bekräftas av Lantmäteriet som just nu färdigställer 2006 års taxeringsunderlag för Skatteverkets räkning.
Enligt Villaägarna höjs fastighetsskatten med sju miljarder kronor i och med de nya taxeringsvärdena. Den ger en genomsnittlig ökning på 4 020 kronor för en småhusägare under taxeringsperioden 2006—2009.
För Uppsala län visar prognosen att det främst är utanför Uppsala kommun som de stora höjningarna kommer att ske. Östhammars kommun toppar på 34 procent. Därefter Enköping på 32 procent. Småhusägare i Norrtälje, Tierp och Heby beräknas få en höjning på 29 procent. Uppsala hamnar på riksgenomsnittet 25 procent. Sigtuna kommun klara sig bäst med blygsamma 19 procent. Där är å and­ra sidan priserna som högst.

Prisuppgången en orsak
Bakom ökningen ligger främst de senaste årens kraftiga värde­stegringar på småhus. Fritidshus i attraktiva lägen driver också upp priset och därmed taxeringsvärdet. Det är den troliga orsaken till att Öst­hammars kommun med sin vackra kustregion ligger högst i länet.
Henrik Roos, fastighetsanalytiker vid Lantmäteriet, betonar dock att taxeringsvärdena kan variera kraftigt beroende på var man bor.
— Inom varje kommun finns områden som har en betydligt hög­re värdeutveckling än genomsnittet. Exempelvis attraktiva fritidshusområden vid kusten eller i städernas centrala delar. Hur det ser ut i detalj i Uppsala län kan vi inte avgöra ännu, säger han.
Men han anser ändå att taxer­ingsökningarna är ganska homogena. På regional nivå växer dock skillnaderna.
— Vi ser en ökad polarisering. I Norrlands inland faller priserna. Där finns inte ens en fungerande fritidshusmarknad. Det här gör att de minst attraktiva områdena blir allt mindre attraktiva. I storstadsregionerna är utvecklingen den motsatta.
Enligt Lantmäteriet steg småhuspriserna med i genomsnitt tio procent under förra året, den högs­ta ökningen sedan år 2000. I större kommuner utanför storstadslänen ökade de mer än genomsnittet, Uppsala är ett exempel.

Tror på långsam prisstegring
Under 2005 tror Henrik Roos att prisstegringarna kommer att fortsätta, om än i långsammare takt. Sannolikt hamnar de på mellan två och fyra procent.
— Men får vi en räntehöjning så kommer det att ha en avkylande effekt och det påverkar kommande taxeringar, säger Henrik Roos.
Mest i landet väntas taxeringsvärdena öka på Gotland, + 38 procent och i Skåne län + 36 procent. Minst ökning sker i Norrbottens Västerbottens och Västernorrlands län, + 13—14 procent. Också i Blekinge län är höjningarna små + 16 procent.

FAKTA


Dämpningsregel kan mildra effekten
Fastighetstaxeringen görs vart tredje år. Prisutvecklingen på fastigheter mellan åren 2001 och 2004 påverkar nästa taxering som blir år 2006. En så kallad dämpningsregel gör att höjningarna får full effekt först år 2009 för dem med taxeringsvärden över en miljon kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om