Tävling på blodigt allvar

På tisdagen går Uppsalas största motionslopp av stapeln, men till skillnad från andra tävlingar så är det inte mållinjen som är det största målet. Blodomloppet vill få fler att lämna blod, och fler givare behövs om förra sommarens akuta blodbrist ska kunna undvikas.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-05-18 12:40

Videon är inte längre tillgänglig

Löptrenden är het just nu och det märks även hos Blodomloppet. När anmälningarna började nå upp mot 14 000 satte arrangörerna stopp, fler löpare går nämligen inte in på Studenternas IP där löparna startar och går i mål. Blodomloppet, som kombinerar löpning med uppmärksammande av blodgivning, genomförs på flera olika håll i landet. I Uppsala har loppet sprungits sen 2000 och det arrangeras av Uppsala IF Friidrott och Blodcentralen.

– Intresset är enormt och det är vi väldigt tacksamma för, säger Margaretha Östlund som är legitimerad biomedicinsk analytiker och kommunikatör för Blodcentralen.

Medan deltagarna springer sina fem eller tio kilometer kommer blodbussen att finnas på plats på Studenternas. Där kan den som vill bli blodgivare fylla i en blankett och Margaretha Östlund säger att tävlingen brukar resultera i 200-400 sådana intresseanmälningar varje år. Men det betyder inte att samtliga blir blodgivare, tyvärr är det många som aldrig dyker upp när de blir kallade.

– Ungefär hälften kommer. Sen finns det också olika anledningar som gör att inte alla kvalificerar sig som blodgivare.

Hur gör ni för att se till att syftet inte drunknar i den allmänna löparfesten?

– Namnet säger ju en hel del, sen försöker vi se till att det syns och hörs så mycket som möjligt under tävlingen.

Jämfört med andra typer av kampanjer, hur effektivt är blodomloppet för att få fler givare?

– Det är väldigt effektivt. Men syftet med loppet är inte bara att få fler att lämna blod, vi vill också lyfta och hylla de blodgivare vi har. Utan dem skulle vi inte kunna bedriva avancerad sjukvård.

Margaretha Östlund berättar att blodläget i Uppsala just nu är under kontroll, men säger att de alltid är i behov av fler givare.

– I dagsläget behöver vi främst 0- och A+ blod. I ett längre perspektiv är det 0-+ och A-+ som behövs mest eftersom de är de vanligaste blodgrupperna.

Förra sommaren uppstod akut blodbrist i Uppsala län och det är en situation som man vill undvika i år.

– Därför är det viktigt att folk kommer ihåg att gå och lämna blod innan de åker iväg på semster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!