Tävling i Sveriges minsta SM-sport

Det gäller att brottas som vikingar när SM i kampsporten Glima avgörs. Sporten går ut på att ha ner varandra på marken och vilka som blir svenska mästare i denna fornnordiska sport avgörs vid Gamla Uppsala under lördagen.

Jan-Olof Högström och David Lundholm tävlade i glima på lördagen.

Jan-Olof Högström och David Lundholm tävlade i glima på lördagen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2009-07-11 15:08
På gräsmattan utanför Gamla Uppsala Museum avgörs på lördagen SM i glima. Med de historiska högarna i bakgrunden så utkämpar de tretton deltagarna närkamper två och två i denna uråldriga sport.

Första grenen heter ryggtag. Där tar deltagarna tag kring varandras ryggar och det gäller att ha ner varandra i gräset, den som först släpper taget eller nuddar marken med någon annan kroppsdel än fötterna har förlorat. Deltagarna tävlar två och två och det gäller att vara bäst av tre för att gå vidare till nästa omgång.

Daniel Kutz från Sparta IK i Malmö tar hem segern i denna första gren. Han har tränat glima i ett och ett halvt år och har utövat brottning i 17 år.
- I glima får man använda benen mer och det är enklare regler. Det är lite mer fritt över huvud taget. Jag ska ställa upp i alla grenar och eftersom ryggtag gick så bra så kanske det är min nya favoritgren, säger Daniel Kutz.

Tjejerna lyser med sin frånvaro i dagens tävling. Det verkar knappt finnas några tjejer i denna mansdominerade sport över huvud taget. Daniel Kutz beklagar detta och hänvisar till historiska förklaringar.
- Jag tror att det har att göra med att det varit så historiskt sett, det har länge varit så att det bara var männen som höll på. Tyvärr är det inga tjejer med, säger Daniel Kutz.
FAKTA
Glima


- Sporten har fornnordiska anor och är nationalsport på Island.

- Ryggtag, byxtag och lösa tag är namnet på de tre grenarna.

- I grenen byxtag används ofta bälten med remmar om låren som man håller i för att få omkull varandra.

- Kontrollerade kast, krokben och nedtagningar används för att vinna.

- Det är den minsta sporten i Sverige med officiella SM-mästerskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om