Videon är inte längre tillgänglig
”SMS på kortast tid. Hur svårt kan det vara”. Så lyder början av den text som rullas upp på tre tv-skärmar på Stora Torget. Under dem står några ungdomar med mobiltelefoner i händerna och knappar in orden.
– Det där var snabbt, säger en av domarna till Jenny Ochaya när hon har slagit in alla 160 tecknen.
– Var det? Frågar hon tveksamt.
För femte året i rad arrangeras sms-SM. Alla som ställer upp måste använda tävlingsmobilen – i år en med touchscreen. Jenny Ochaya tror att det går fortare att skriva med en telefon som har knappar. Men hennes kompis Nadia Hjelm håller inte med.
– Det går nog snabbare med en touchscreen, men det är lättare att skriva fel.
Fel får man inte skriva en enda gång om man vill vinna tävlingen. Domaren var lite ouppmärksam på Jenny Ochaya så hon får chansen att testa igen, men tycker inte att det är någon idé. För att komma till finalen i Stockholm måste man vara över 16 år. De som är yngre får nöja sig med att spraymåla en t-shirt.
Det var för att få en t-shirt som Philip Rönnqvist, 11 år, ställde upp i SMS SM.
– Det var jobbigt att man måste trycka fyra gånger för att få den bokstav man vill ha, säger han.
För så är funktionen på tävlingsmobilen. T9, som gissar vilket ord mobilanvändaren vill skriva, är inte tillåten i tävlingen.
Anna Fredriksson, som är pressansvarig, tror att fingerfärdighet är viktigare än mobiltelefonsort. Snabbast brukar de som arbetar med datorer eller musik vara. Förra året vann till exempel en basist. Hittills i år är rekordet 1,32 sekunder.