Tätt mellan apoteken i city

På ett och ett halvt år har Uppsala fått tio nya apotek. Nyligen öppnade nummer 25, när brittiska kedjan Boots etablerade sig i city. Alla kommer inte att få plats, menare bedömare.

Hanna Daoud är chef på Apoteket Boots på Vaksalagatan.

Hanna Daoud är chef på Apoteket Boots på Vaksalagatan.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2012-01-07 18:10

Intresset för att hålla oss människor friska, rena och snygga har aldrig varit större.
Sedan apoteksmonopolet försvann i juli 2009 har antalet apotek ökat från 15 till 25 i Uppsala kommun. I centrala Uppsala är det tätt: inom en triangel med Skolgatan, Kvarnen vid Vaksala torg och Samariterhemmet som hörn ligger åtta apotek. Och fler blir det, kedjan Boots som öppnade i före detta Handelsbankens hus i centrala Uppsala i december planerar att öppna i Gottsunda centrum i augusti.

Samtidigt spår branschen att konkurrensen leder till att apotek slås ut. Många vill vara med och dela på kakan, som i det här fallet består av en omsättning på 33 miljarder kronor för apoteken i Sverige (2010) och 103 miljoner kundbesök.
– Oavsett vem du frågar i branschen kommer de att säga att det kommer att bli färre aktörer. Det tror jag också. Men jag tror att systemet tillåter även för småföretag att klara sig, säger Johan Wallér, vd i Sveriges Apoteksförening.
Redan nu har stora kedjor som Kronans droghandel, Medstop och Doc Morris fått säga upp personal och stänga vissa apotek. Än så länge inte i Uppsala, men det kommer att ske även här, tror Mats Malmqvist som är franschisetagare för Boots i Uppsala.
– Vi tror att det bli en konsolidering, att vi har nått taket nu och att det kommer att bli färre aktörer i Uppsala. Men när det gäller Boots finns det plats för fler, säger han.

Mats Malmqvist har en bakgrund som forskare och är grundare och delägare i bioteknikföretaget Alphahelix. Nu hakar han och några kompanjoner på apoteksvågen och vill öppna tiotalet apotek runt om i landet de närmaste åren.
En del av Boots koncept är att lyfta fram det stora utbudet av skönhetsprodukter. Det första man ser som kund är body scrubs och maskaror. Längre bak i butiken finns nässpray, ögondroppar och värktabletter. Så här kommer fler och fler apotek i Sverige att se ut, tror Mats Malmqvist.
– Vi har inte märkt att kunderna skulle skrämmas bort av det flärdfulla. Jag tror att det är ett område dit alla konkurrenter vill komma.

Åttio procent av omsättningen på apoteken kommer från receptbelagda mediciner. Där är marginalen för lönsamhet låg, eftersom alla priser regleras av en statlig myndighet. För resten av sortimentet är lönsamheten högre men ger ändå inte så mycket i reda pengar eftersom det fortfarande är en mindre del av verksamheten.
Många av de nya apoteken i privat regi liknar de gamla traditionella apoteken. Men i framtiden blir det större skillnad, tror Johan Wallér.
– Svenska folket hade stort förtroende för apoteken före omregleringen, så det är självklart att många av de nya har börjat med dem som utgångspunkt. Men nu långsamt börjar vi att se en differentiering och en mångfald.

Bakom flera av de stora kedjorna finns riskkapitalbolag. Men det finns också helt fristående privata apotek, som Apotek Samariten i Uppsala. Där har man satsat på långa öppettider, goda kontakter med vården och en övervåning med olika friskvårdsverksamheter.
– Vi har tänkt att om vi är starka inom recepten, blir vi starka inom de andra områdena också. Varför går man till ett apotek – det ska ha med sjukvård att göra. Annars går man ju till ett parfymeri, säger Anna Eriksrud, affärsansvarig.
Det första året har gått bra, säger hon.
– Vi har kommit igång fortare än vi trodde och har börjat nosa på lönsamhet, säger Anna Eriksrud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om