Tarmar förvarades för varmt

Potatis som ligger i solljus och kött och tarmar som förvaras för varmt – en mindre livsmedelsbutik i Uppsala får kritik av kommunens miljöinspektörer.

En livsmedelsbutik i Uppsala har fått kritik vid kommunens miljöinspektion.

En livsmedelsbutik i Uppsala har fått kritik vid kommunens miljöinspektion.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Uppsala2017-06-26 19:00

I maj kontrollerades matbutiken första gången av Uppsala kommuns inspektörer och man fann då avvikelser. Vid den nya inspektionen i början av juni skulle miljöförvaltningen kontrollera hur butiken åtgärdat de tidigare påpekandena och man hittade fortfarande en rad brister.

Inspektörerna slår i inspektionen bland annat ner på att potatisar förvarats i solljus utanför butiken och man hittade också potatis som börjat bli grön. Man påpekar att potatis måste förvaras mörkt, annars riskerar man att potatisen blir giftig när ämnet solanin bildas i den. Kunderna fick inte heller veta att en låda med lök som stod till försäljning inte var tänkt att ätas utan var sättlök för plantering. Sättlök kan vara behandlad med kemikalier som gör den olämplig att äta och kommunens inspektörer framhåller att man borde ha informerat kunderna.

Miljöförvaltningen menar också att rutinerna för kylförvaring och temperaturkontroll inte är tillräckliga i matbutiken. I en kyl där man bland annat förvarar köttfärs och tarmar, visade inspektörernas termometer 9 plusgrader, mot de 4–6 grader som kylen borde hålla.

Kommunens inspektörer hade synpunkter på att varor förvaras på golvet i butiken, förutom att det gör städningen svårare så innebar det att "effektiv skadedjurskontroll i butiken bedömdes inte kunna ske".

Matbutiken har fått en ny chans att rätta till bristerna, kommunen kommer att göra ytterligare en kontroll. I rapporten skriver man att butiken i förlängningen riskerar att få betala vite om avvikelserna inte åtgärdas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!