Ganska tidigt i karriären började Per Taube rikta in sig på fastigheter och äger i dag flertalet, bland annat Steninge slott. Men bland hans företags olika projekt är Arlandastad Holding AB, där han är huvudägare, det största. Som en av de största mark och fastighetsägarna runt Arlanda Flygplats samverkar man i det gemensamägda bolaget Airport City Stockholm AB tillsammans med Sigtuna kommun och Swedavia AB, före detta Luftfartsverket. Airportcity området omfattar Rosersberg, Arlandastad och Arlanda.
– Jag hade inga planer på en flygplatsstad när jag köpte den första fastigheten i området. Men efter att ha kollat runt i världen såg jag att runt alla flygplatser fanns ett väldigt attraktivt område, en flygplatsstad. Men kring Arlanda hade ingen arbetat med frågorna kring fastighetsutveckling. Det förvånade mig.
I dag finns två motorbanor på området och Stockholms största hotell har byggts. Totalt har Per Taube köpt upp nästan 250 hektar mark kring flygplatsen och visionerna för området är många.
– I dag omsätter vi ungefär 35 miljoner kronor, vilket motsvarar 4–5 procent av den totala potentialen. Det ger en fingervisning om hur stort det kan bli.
Bland framtidsplanerna finns bland annat en pendeltågsstation och en internationell mässa.
– Det finns potential för ett bra samarbete mellan Uppsala och Stockholm.
Per Taube föddes i Stockholm men växte upp i Örnsköldsvik. Föräldrarna var småföretagare och han berättar att det var ett väldigt lyckligt hem.
– Vi hade varken mycket eller lite pengar. Vi var nog en ganska normal familj. Men det var mycket trygghet och kärlek. Jag tror det gör att man har batteriet laddat hela livet och det har nog gjort att jag har en positiv livssyn än i dag.
Hans positiva livssyn tror han har bidragit till att många av hans beslut har baserats på magkänslan.
– Jag har aldrig haft en utstakad väg, utan det mesta har varit tillfälligheter. Varje dag är en ny dag och jag är inte främmande för att ändra på saker. Det tycker jag bara är spännande.
Redan från barnsben har Per Taube haft sinne för affärer. Som liten sålde han godis, när han var 16 år startade han sin första firma där han sålde visitkort och han fick även under tonåren sitt första lån beviljat – 5 000 kronor för att kunna trycka den skoltidning han var med och startade i Örnsköldsvik. Ett tag hade Per Taube nämligen tankar på att bli journalist, men affärerna lockade mer.
– Jag tyckte det var häftigt med affärslivet och att bli en stor affärsman.
Tanken på att han skulle hamna där han är i dag fanns redan då.
– Man har ju alltid drömmar. När man drömmer är ingenting omöjligt.
Redan som 12-åring sa han att han en dag ville arbeta för finansmannen Anders Wall, som senare i livet kommit att bli en god vän, och de har även gjort affärer tillsammans. Även personer som Ingvar Kamprad, Björn Ulvaeus och kungen finns i hans bekantskapskrets.
– Det finns alltid något spännande att lära sig från andra människor. Det spelar ingen roll om det är kungen eller en taxichaufför.
Han tycker att han har lyckats i livet, vilket han baserar på att han är lycklig, sover gott om natten och inte oroar sig allt för mycket.
– Pengarna har inte varit målet, snarare medlet. För mig är det inte viktigt att allt ska bli större. Jag gör det här för att jag tycker det är roligt. Men pengar skapar trygghet och blir en del av verktygslådan. Men det är inget jag lägger prestige i.
Han tycker att han har en sund inställning till pengar.
– Många tror nog att jag är mer spekulativ än vad jag faktiskt är. Jag är inte uppvuxen med massa pengar och man vet aldrig på förhand hur något ska bli. Då måste man ha en sund inställning till pengar.