Tappra turister trotsade värmen

Ny i stan. Vad vet jag om Uppsala? Ingenting. Har bara sett Domkyrkans tre torn från E 4, de smala konerna som strävar mot skyn.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2008-07-26 17:07
Men nu ska jag i hettan gå på stadsvandring med Ingrid Persson, ordförande i Föreningen Uppsalaguiderna. Vi är en handfull kvinnor och en man som trotsar värmen och har klätt oss i praktiska skor, shorts och stråhattar, och nu ska vi trampa de klassiska kvarteren runt Domkyrkan. En kvinna ger upp efter en stund och försvinner i gränderna.
Årtalen duggar tätt från starten utanför Domkyrkan, där vi i skuggan lutar oss mot den första universitetsbyggnaden. Kyrkan tog 300 år att bygga, kungarna far förbi, blir krönta och dör och Uppsala får universitet. Så hör jag något spännande.

I huset som vi lutar oss mot, det som kallas Gustavianum, hände tuffa saker i mitten av 1600-talet. Inne i anatomiska salen höll Olof Rudbeck och hans studenter på med obduktioner. Och bara brottslingar fick obduceras.
Vi travar upp till den stora universitetsbyggnaden, fyrtiotusen studenter, 500 professorer, 6000 anställda. Men gissa vad som hände i källaren? Jo, där satt Gösta Knutsson på 30- och 40-talen. Han som var författare och programchef vid Sveriges Radio. I källaren fanns en radiostudio och därifrån läste han sina historier om katten Pelle Svanslös.

Från den jättelika universitetsbyggnaden ångar vi vidare till lilla Åsgränd, där Ingrid Persson pekar på en lucka nere vid trottoaren.
Nu lämnar vi kungarna en stund, och får veta att det var där nere i källaren Pelle Svanslös och Maja Gräddnos fick tre ungar på en blommig kudde. Tjocka Trisse kom dit och fick se de nyfödda och åt sedan upp ett helt torskhuvud.
På väg till Carolina Rediviva, "här finns mellan fjorton och femton mil böcker", möter vi tre grabbar. De bär på var sitt flak öl.
Slottet en bit bort var en gång vitt, men efter branden 1702 hade man bara råd med röd färg. Det var billigare. Vad tycker Anders Björck är snyggast, vitt eller rött?

Vi letar oss ner till Oxenstiernska huset, där Akademiska sjukhuset låg i början av 1700-talet. Högst två patienter fick ligga i samma säng, får vi veta. Och när sjukhuset flyttade till sin nuvarande plats 1867 fick Sverige sin första utbildade sjuksköterska, Emmy Rappe.
Trädgårdsgatan 12. Ingmar Bergman! Jo, här växte ikonen upp med sin demoniske prostfar och goda mor. Han sprang till Slottsbiografen och filmens språk trängde snabbt in under hans hud.
Så står vi på S:t Eriks där folk sålde fläsk och kött på 1800-talet, vandringen är till ända och Domkyrkans klocka slår tre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om