Tant grön inspirerar

En butik med ekologiska och rättvisemärkta produkter, vad gör den för skillnad? Förmodligen ingen alls, menar Giesela Kaupke som driver Tant Gröns skafferi i Hågaby. Men den kan inspirera människor att bli mer miljömedvetna.

Foto: Robert Henriksson

Uppsala2009-12-06 08:01
"Folk knusslar aldrig när det gäller sprit och skräpmat, så därför borde de inte ha några problem med att lägga lite extra pengar på ekologisk och närodlad mat". Giesela Kaupke bekymrar sig inte nämnvärt över invändningen att ekologiska och rättvisemärkta produkter visserligen är bra - men dyrare än andra. Tillsammans med sin make Kent Wennman har hon drivit Tant Gröns skafferi elva år. Till en början bestod butiken endast av en begränsad mängd torrvaror, lite choklad, ägg och mjölk. Nu har sortimentet utökats med flera tusen procent och Tant grön har blivit en av Sveriges största alternativbutiker. Anledningen är ett ökat intresse från kunderna - och leverantörerna.
- De senaste åren har närproducerade produkter varit extra efterfrågade, och företagen ser väl helt enkelt en möjlighet att tjäna pengar. Det finns betydligt fler sådana leverantörer i dag, jämfört med för några år sedan. Antagligen beror det på att tidningarna skriver om det, säger Giesela Kaupke.

Tant Gröns skafferi består till 95 procent av ekologiska, närproducerade och rättvisemärkta produkter. Giesela visar runt bland tygblöjor, linser, grönsaker, kläder, tvålar och kyldiskar med fryst, närproducerat kött. En stor del av butikens kundkrets är studenter.
- De är medvetna om klimatpåverkan och miljöfrågor. Dessutom är många veganer och vegetarianer, berättar hon.
Priserna på ekologiska och rättvisemärkta produkter är ofta lite högre än andra, vanliga matvaror. Men på senare tid har även lågprisvarianter av ekologisk mat blivit en del av utbudet.
- Det är bra, det är viktigt att alla som vill har möjlighet att välja bättre produkter. De är faktiskt mycket godare också, skrattar Giesela Kaupke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!