- Nyårsafton är traditionell på ett helt annat sätt än julen, som är barnens helg. När vi vuxna firar ska det vara mer festligt. Det behövs inte så mycket mat på nyår men det ska vara med finess, säger Björn Berglund från Kapellgärdet.
Han och hustrun Ulla Juhlin har med viss möda baxat ut en välfylld skaldjurstallrik, inköpt hos Feskarn i Saluhallen, till bilen. Där trängs läckerheter som hummer, räkor och havskräftor liksom pilgrims- och blåmusslor - att avnjutas tillsammans med champagne och goda vänner.
- Det här är härliga saker för mig som kommer från Västkusten. Och skaldjur spelar en stor roll för oss på nyår, berättar Ulla Juhlin som bott i Uppsala i 25 år.
Till lunch har de förberett jordärtskocksoppa som ska serveras med krutonger och strimlad romasallad tillsammans med brie- och salamismörgås vid sidan av. Försäljningen av skaldjur fyrdubblas dagarna innan nyår, berättar Björn Lundh, delägare i Feskarn. Och det blir vanligare och vanligare att även julskinkan byts ut mot hummer, menar han. Kunderna trängs framför disken för att få hjälp medan tre kockar kämpar för att få alla förbeställda skaldjursfat färdiga.
- Det är riktigt kul att jobba den här tiden på året, även om det är stressigt. En sådan här festdag ser man väldigt få sura miner, säger Björn Lundh som själv ska fira med skaldjurspasta.
Vid Skebo kött, som säljer ekologiska och närproducerade delikatesser, står Tommy Peterson och Christina Lind från Luthagen och granskar en älgfilé. Med lite rödvinsås och klyftpotatis till skulle den kunna passa på bordet när det nya året ska skålas in hemma i Uppsala.
- Maten är alltid viktig, men när det gäller nyårsafton är det halva känslan och lite av festligheten. Därför är det roligt att köpa någonting man inte äter annars, säger Tommy Peterson.
Han sveper hungrigt med blicken över varorna i köttdisken och konstaterar:
- Man äter med ögonen också. Jag skulle nog kunna stå här hela dagen och äta.