Att tiden som föräldraledig är tänkt att ägnas åt barnet är nog självklart för många. Men kanske finns det till och med tid till att se över sina jobbmöjligheter och byta karriär? Författaren och karriärcoachen Emma Pihl vill uppmana nyblivna föräldrar att tänka över sin arbetssituation under föräldraledigheten. Hon har precis gett ut boken ”Grattis! En bebis och ett drömjobb”.
– Under föräldraledigheten fokuserar nästan alla mindre på jobbet och det kan leda till att man trampar i vissa fällor, framför allt för kvinnor, säger Emma Pihl.
En av fällorna är att hamna efter i löneutvecklingen.
– Det tär på jämställdheten eftersom kvinnor fortfarande är mer föräldralediga än vad män är. Många hävdar att kvinnan borde vara föräldraledig mer eftersom hon tjänar mindre men om kvinnan är ledig hamnar hon efter i löneutvecklingen och parets gemensamma ekonomi lider av det i längden, säger Emma Pihl.
Hon har också märkt att många börjar sluta bry sig om sin arbetssituation redan när tanken på att skaffa barn dyker upp.
– Många tycker att det viktigaste är att se till så man har en trygg och fast anställning innan man skaffar barn. Men om det är en anställning som är rolig och inspirerande verkar inte många bry sig om, säger hon.
Emma Pihl själv valde att starta ett eget företag parallellt med föräldraledigheten. Två veckor innan hennes dotter föddes släppte hon dessutom sin första bok som hon åkte runt och förläste om tillsammans med dottern.
– Jag försökte sprida ut min ledighet så att jag kunde gå på babysim och mysa men jobba en del under vilostunder och kvällar. Jag hade en fot i vardera värld.
I dag är hennes dotter två år och företaget är etablerat i sju länder. Inför föräldraledigheten är ett av Emma Pihls viktigaste tips att sätta sig ner med sin chef och prata igenom om hur tiden framöver kommer att bli.
– Det gäller att visa att man har ambitioner! Kanske kan man kombinera föräldraledigheten med kompetensutveckling? säger hon.
Hon tycker att man ska ta reda på när det är dags för nästa lönesamtal och se till att hålla kontakten.
– Berätta att man är intresserad av en ny tjänst eller chefsroll om någon skulle dyka upp under ledigheten, säger Emma Pihl.
Att föra ett samtal med sin chef visar också att man är lojal mot företaget. Det är viktigt att ha en målsättning inför föräldraledigheten.
– Det kanske finns något projekt man alltid har velat ta tag i eller någon kurs som man kan läsa för att förbättra sina egenskaper, säger Emma Pihl.
Vill man inte fortsätta utvecklas på sin arbetsplats är föräldraledigheten en bra tid att se om det finns möjlighet att byta jobb eller karriär.
– Tänk över vad du vill och om ditt arbete i dag är roligt och utvecklande. Att fila på sitt CV kan vara en bra sysselsättning, säger Emma Pihl.
Hon säger att de flesta har något slags karriärdröm men när ekorrhjulet väl snurrar är det svårt att komma på hur man når just dit.
Om man inte vill bli chef, byta karriär eller flytta fokus från barnen tycker Emma Pihl ändå att man måste ta sig en funderare.
– Att kombinera jobb med barn och hämtning och lämning på dagis kan vara svårt. Man behöver hitta en bra lösning på hur arbetslivet kommer att se ut med barn i bilden, säger Emma Pihl.
Även om du inte väljer att börja jaga drömjobbet medan du ammar så kommer tiden som föräldraledig att ge dig en hel del nya insikter och erfarenheter. Kanske inser du att barnskötare skulle vara det perfekta yrket för dig.
Tips: Att göra under föräldraledigheten
1. Innan du går på föräldraledighet, skriv tillsammans med din arbetsgivare ner dina arbetsuppgifter, förmåner och villkor samt vilken roll du önskar när du kommer tillbaka.
2. Håll kontakt med arbetsgivaren under föräldraledigheten, mejl, regelbundna möten där du får uppdatering om vad som sker. Se till att vara med i lönerevisioner och undersök möjligheten till att kombinera föräldraledigheten med någon kompetensutveckling.
3. Passa på att tänka på om och hur du vill förändra karriären. Vill du avancera på din nuvarande arbetsplats, börja på ett nytt jobb eller kanske starta ett eget företag?
4. Planera konkret hur förändringen ska gå till. Uttryck sedan dina planer till strategiska personer som din arbetsgivare, potentiella framtida arbetsgivare eller andra kontakter.
5. Använd mötesplatser du får med föräldraskapet. Det kan vara din blivande chef som sitter bredvid i sandlådan. Ta dig förbi artighetsfraserna, prata om annat än babyprylar.