– Jag har vetat hela tiden att jag inte skulle bo kvar i Sverige, säger Tania Le, som är på besök i Uppsala när UNT träffar henne.
På bordet står svenskt fika och vietnamesiskt kaffe uppdukat.
– Min man älskar fika, så det gäller att passa på när vi är här. Även om jag verkligen ville flytta härifrån så är det mycket som jag uppskattar mer nu. Falukorv och Wahlgrens värld är liksom det bästa som finns, skrattar hon.
Innan flyttlasset gick till Vietnam hade Tania redan hunnit bo i flera olika länder. Andra året på gymnasiet gick hon i Kenya, och efter studenten har hon bott i både Schweiz och Norge och jobbat som au-pair och förskollärare.
Men det var varmare breddgrader som lockade, och siktet var inställt på Thailand dit hon hade rest mycket under uppväxten.
– Sedan flyttade pappa till Vietnam, och han tyckte att jag skulle flytta dit också.
Sagt och gjort, det hade blivit dags att följa hjärtat.
– Min dröm har alltid varit att öppna en klädbutik, så det passade bra att jag fick möjlighet att hyra ett stånd på öns nattmarknad.
Tania berättar att det var tufft att driva en egen butik i ett land där hon inte kunde språket, dessutom utan några erfarenheter av försäljning och egenföretagande. Genom att sälja vintage och köpa in kläder från andra länder hittade hon dock ett koncept som stack ut, och hon kunde leva på sin försäljning.
– I början hade jag inte så mycket konkurrens, går du på en marknad i Vietnam kan du se tio stånd i rad som säljer exakt samma sak för att alla kopierar varandra. Jag delade kanske med mig för mycket av mina affärsidéer till mina kompisar som också sålde på marknaden, efter ett tag hade min bästa vän där tagit efter mig.
Med den lärdomen rikare blev hon ändå tvungen att tänka om när coronapandemin slog till, eftersom ön Phú Quốc där hon bor inte längre fick några turister, som lokalbefolkningen annars livnär sig på. Då föddes idén till att starta en restaurang.
Varför blev det just en restaurang, när din dröm var att jobba med kläder?
– Ja det låter ju konstigt att öppna restaurang precis när covid kom, men vi behövde hitta ett nytt sätt att försörja oss på för att överleva. Jag hade en kompis där som hade lång erfarenhet av att jobba som kock, så det blev en restaurang.
Med tiden har de gått från ett litet matställe på marknaden till en restaurang med flera anställda. Mest kända är de för sina "bánh mìs" med en twist. Det är en typ av vietnamesisk baguette, men som Tania och hennes kollegor fyller med västerländska smaker, såsom skagenröra och pulled pork.
På restaurangen har hon fått ta på sig alla möjliga arbetsroller, från diskare och kock till servitris och revisor. Intill restaurangen driver hon också en ny klädbutik.
– Jag kan ju egentligen inte det här, jag har fått lära mig allt eftersom. Det är såklart läskigt, men också så kul. Jag hoppas att jag kan inspirera unga tjejer att våga följa sina drömmar.
Nu är Tania tillbaka i Uppsala, där hon inte bara har saknat sina nära och kära.
– Jag har också saknat tryggheten och ordningen här, i Vietnam är det lite mer hejkon bacon.
Men hur länge hon stannar i Uppsala den här gången vet hon inte än – det kan bli längre än vanligt.
– Vi är faktiskt här och gör IVF, vi älskar barn men har inte lyckats få det naturligt. Nu har jag ett litet embryo i min mage, så vi får se hur det går, säger Tania Le och ler.