â Jag har vetat hela tiden att jag inte skulle bo kvar i Sverige, sĂ€ger Tania Le, som Ă€r pĂ„ besök i Uppsala nĂ€r UNT trĂ€ffar henne.
PÄ bordet stÄr svenskt fika och vietnamesiskt kaffe uppdukat.
â Min man Ă€lskar fika, sĂ„ det gĂ€ller att passa pĂ„ nĂ€r vi Ă€r hĂ€r. Ăven om jag verkligen ville flytta hĂ€rifrĂ„n sĂ„ Ă€r det mycket som jag uppskattar mer nu. Falukorv och Wahlgrens vĂ€rld Ă€r liksom det bĂ€sta som finns, skrattar hon.
Innan flyttlasset gick till Vietnam hade Tania redan hunnit bo i flera olika lÀnder. Andra Äret pÄ gymnasiet gick hon i Kenya, och efter studenten har hon bott i bÄde Schweiz och Norge och jobbat som au-pair och förskollÀrare.
Men det var varmare breddgrader som lockade, och siktet var instÀllt pÄ Thailand dit hon hade rest mycket under uppvÀxten.
â Sedan flyttade pappa till Vietnam, och han tyckte att jag skulle flytta dit ocksĂ„.
Sagt och gjort, det hade blivit dags att följa hjÀrtat.
â Min dröm har alltid varit att öppna en klĂ€dbutik, sĂ„ det passade bra att jag fick möjlighet att hyra ett stĂ„nd pĂ„ öns nattmarknad.
Tania berÀttar att det var tufft att driva en egen butik i ett land dÀr hon inte kunde sprÄket, dessutom utan nÄgra erfarenheter av försÀljning och egenföretagande. Genom att sÀlja vintage och köpa in klÀder frÄn andra lÀnder hittade hon dock ett koncept som stack ut, och hon kunde leva pÄ sin försÀljning.
â I början hade jag inte sĂ„ mycket konkurrens, gĂ„r du pĂ„ en marknad i Vietnam kan du se tio stĂ„nd i rad som sĂ€ljer exakt samma sak för att alla kopierar varandra. Jag delade kanske med mig för mycket av mina affĂ€rsidĂ©er till mina kompisar som ocksĂ„ sĂ„lde pĂ„ marknaden, efter ett tag hade min bĂ€sta vĂ€n dĂ€r tagit efter mig.
Med den lĂ€rdomen rikare blev hon Ă€ndĂ„ tvungen att tĂ€nka om nĂ€r coronapandemin slog till, eftersom ön PhĂș Quá»c dĂ€r hon bor inte lĂ€ngre fick nĂ„gra turister, som lokalbefolkningen annars livnĂ€r sig pĂ„. DĂ„ föddes idĂ©n till att starta en restaurang.
Varför blev det just en restaurang, nÀr din dröm var att jobba med klÀder?
â Ja det lĂ„ter ju konstigt att öppna restaurang precis nĂ€r covid kom, men vi behövde hitta ett nytt sĂ€tt att försörja oss pĂ„ för att överleva. Jag hade en kompis dĂ€r som hade lĂ„ng erfarenhet av att jobba som kock, sĂ„ det blev en restaurang.
Med tiden har de gÄtt frÄn ett litet matstÀlle pÄ marknaden till en restaurang med flera anstÀllda. Mest kÀnda Àr de för sina "bånh mÏs" med en twist. Det Àr en typ av vietnamesisk baguette, men som Tania och hennes kollegor fyller med vÀsterlÀndska smaker, sÄsom skagenröra och pulled pork.
PÄ restaurangen har hon fÄtt ta pÄ sig alla möjliga arbetsroller, frÄn diskare och kock till servitris och revisor. Intill restaurangen driver hon ocksÄ en ny klÀdbutik.
â Jag kan ju egentligen inte det hĂ€r, jag har fĂ„tt lĂ€ra mig allt eftersom. Det Ă€r sĂ„klart lĂ€skigt, men ocksĂ„ sĂ„ kul. Jag hoppas att jag kan inspirera unga tjejer att vĂ„ga följa sina drömmar.
Nu Àr Tania tillbaka i Uppsala, dÀr hon inte bara har saknat sina nÀra och kÀra.
â Jag har ocksĂ„ saknat tryggheten och ordningen hĂ€r, i Vietnam Ă€r det lite mer hejkon bacon.
Men hur lĂ€nge hon stannar i Uppsala den hĂ€r gĂ„ngen vet hon inte Ă€n â det kan bli lĂ€ngre Ă€n vanligt.
â Vi Ă€r faktiskt hĂ€r och gör IVF, vi Ă€lskar barn men har inte lyckats fĂ„ det naturligt. Nu har jag ett litet embryo i min mage, sĂ„ vi fĂ„r se hur det gĂ„r, sĂ€ger Tania Le och ler.