Det mobila tandvårdsteamet har sedan 2012 åkt hem till patienter som inte själva kan ta sig till en tandklinik på grund av exempelvis sjukdom eller funktionsnedsättning. Med sig har teamet en väska med material och verktyg samt en portabel röntgenmaskin. I och med pandemin har innehållet i materialväskan svällt, samtidigt som besöken på äldreboenden och i bostäder minskat drastiskt.
– Nu ägnar vi oss bara åt akut verksamhet. Det handlar om att spara på våra resurser, material behövs på flera ställen i vården. Men ingen ska behöva ha ont, säger arbetsledaren Gunilla Olsson.
Även patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19 kan få besök av teamet om de verkligen är i behov av tandvård.
– Då gör vi samma verksamhet som vanligt, men med mer kläder. Det kanske låter enkelt, men det är mycket att tänka på för att vi inte ska bli smittade själva eller föra smittan vidare, säger Gunilla.
I vanliga fall åker två personer från teamet ut tillsammans, nu kommer tre personer åka om det finns covidmisstanke. Den tredje personen stannar då utanför och kan hjälpa till att skicka in mer material. Hittills har teamet inte besökt någon patient med smitta, men tandläkaren Diana Pantiru känner en anspänning av den rådande situationen.
– Det är mycket press, man har corona i tanken hela tiden. Jag tänker också på allt vi behövt skjuta upp, det känns inte roligt alls. Men alla hjälps åt och gör vad vi kan, säger hon.