I våras kunde UNT rapportera om att tandvården i Uppsala led under stor arbetsbörda. På vissa håll kunde kötiderna uppgå till över ett års väntan och anonyma källor som jobbar inom tandvården berättade att personalen var stressad och frustrerad. Köerna berodde på att många nyanlända behövde akut tandvård vilket gjorde att de regelbundna kötiderna försenades, samt att tandvården var underbemannad och hade svårt att rekrytera.
Chefstandläkare Pia Gabre poängterar att belastningen fortfarande är hög - men att det går åt rätt håll.
– Det är skönt att se att det går åt rätt håll, det har varit tufft för personalen och är fortfarande det på vissa platser. Men läget har förbättrats, vi ligger inte lika långt efter länge.
Fortfarande finns dock en obalans mellan mottagningarna. På mottagningarna i exempelvis Knivsta, Heby och Storvreta uppger Pia Gabre att det knappt är köer alls, men mottagningarna som ligger mer centralt är fortfarande generellt mer belastade.
Efter vintern inleddes en rekryteringsprocess, men då upplevde man att det var svårt att hitta folk att anställa. Nu, några månader senare, har rekryteringen resulterat i några fler i personalstyrkan, men fortfarande inte tillräckligt.
– Det är fortfarande svårt att rekrytera, men vi har blivit flera och det har hjälpt.
Varför är det så svårt att rekrytera?
– Det är ju bristyrken, och finns det större efterfrågan än utbud av personal blir de mottagningar som ligger sämst till lidande först, som i Östervåla till exempel.