Tandläkaren som lagar med laser
Tandläkarbesöket och borren är något som många personer associerar med rädsla. Med den nya lasertekniken kan tandläkarbesöket i stället stå för något tryggt och säkert.
Tandläkare Katarina Svahnström väljer bort borren.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Det råder en avslappnad stämning på tandläkarmottagningen som rymmer två behandlingsrum inramade av glatt mönstrade gardiner. Katarina Svahnström är privatpraktiserande tandläkare och har arbetat inom yrket sen 1981.
- Förr om åren var tandläkaren en auktoritet som man bockade och neg för, kanske till och med titulerade. Nu är hela den sociala delen mer avslappnad, säger Katarina Svahnström.
Och avslappnad kan den tandvårdsrädde bli på mottagningen. Nu måste inte ett tandvårdsbesök betyda en visslande borr och kinder som känns bedövade i timtal. Den tekniska utvecklingen har lett till att fler tandläkarmottagningar strävar mot att behandla sina patienter med hjälp av laser i stället för borr. Att använda laserteknik som tandläkare innebär att man under vattenbegjutning skjuter med laserljus mot tanden. Vattenmolekylerna får fart och det uppstår en förångning på tandytan.
Tekniken gör att den skadade delen av tanden försvinner. Alltså samma jobb som med den äldre tekniken utförts med borr, men nu med vatten och så gott som smärtfritt. I Sverige är det omkring 300 kliniker som bytt borren mot laserteknik.
- Lasern kom redan 1964 men har utvecklats sen dess, i Norden började lasern användas på allvar 2003. Som det är nu ökar antalet tandläkare som använder laser hela tiden. Laserteknik är också en mycket säkrare metod än den gamla tekniken med borren. Låt säga att jag skulle slinta med borren, då fortsätter highspeeden varva och skador uppstår inne i munnen på patienten. Samma sak skulle aldrig hända om det var laser i stället, den stänger nämligen av sig direkt när man släpper fotpedalen, säger Katarina Svahnström.
Att amalgam inte gör gott i munnar är ett rön som har några år på nacken men som är en pågående förändring. Utvecklingen har gått mot att nästan alla kliniker tagit bort amalgam och ersatt det med kompositmaterial.
- Amalgamdebatten fick folk att tänka bort allt inom metaller i munnen, i stället kom porslinet fram i ljuset. De gamla amalgamfyllningarna har sönder tänderna och motverkar alltså sitt syfte.
Tandläkarskräck och amalgamvarning. En annan sida av tandläkaryrket är hur det skönhetsmässigt ser ut inne i folks munnar. Katarina Svahnström tänker tillbaka på de gamla guldkronorna som under en tids var det folk suktade efter. En bra teknik men ful, konstaterar hon.
Nu för tiden finns en stor medvetenhet hos folk om vad utvecklingen inom tanvårdsestetiken kan åstadkomma, till exempel blekning av tänder. Katarina Svahnström skrattar till när hon tänker på vad hon kallar "ett riktigt mardrömsexempel". En tandskena och ett estetiskt tandvårdsknep som säger mycket om hur långt vissa människor är beredda att gå i skönhetens namn. Tandskenan sitter utanpå de egna tänderna som en vitt hölje och går att ta bort precis som en bettskena.
Skillnaden är att den här skenan enbart fyller syftet att med ett snabbt handgrepp ge kritvita tänder och dölja originaltänderna.
- Skenan är inte byggd för att man ska kunna ha den i samtidigt som man tuggar. Så ska man äta måste man plocka ut den och lägga den på bordet. Det enda man kan göra med en sån skena är att dricka drinkar! Det är väldigt mycket Hollywood över hela grejen, säger Katarina Swahnström.
FAKTA
I Sverige finns 7 700 yrkesverksamma tandläkare, av dessa är 3 300 privatpraktiserande.
I Uppsala Läns Landsting finns 174 stycken tandläkare inom Folktandvården. 109 kvinnor och 65 stycken män.
86% av Sveriges befolkning går till tandläkaren vartannat år, 4% går till tandläkaren var tredje år. Hela 10% går "mer sällan" till tandläkaren.
Källa: Privattandläkarna
I Sverige finns 7 700 yrkesverksamma tandläkare, av dessa är 3 300 privatpraktiserande.
I Uppsala Läns Landsting finns 174 stycken tandläkare inom Folktandvården. 109 kvinnor och 65 stycken män.
86% av Sveriges befolkning går till tandläkaren vartannat år, 4% går till tandläkaren var tredje år. Hela 10% går "mer sällan" till tandläkaren.
Källa: Privattandläkarna
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!