I sin jobbvardag på Folktandvården Seminariet ser Camilla Kasbah en oroväckande ökning av tonåringar vars emalj är på väg att försvinna.
– Kolla här. Tänderna blir tunna, genomskinliga och gropiga. Och gula, säger hon och visar en bild på frätskadade tänder.
– Emaljen, kroppens hårdaste vävnad, löses upp och kommer aldrig mer tillbaka.
Camilla Kasbah byter bild och visar kindtänder som nått ännu längre i frätstadiet: de är helt platta. Kullarna är helt borta.
– Det är vardag för oss att se. Tyvärr.
Allt som smakar surt eller syrligt fräter på emaljen. Men energidryck är i en klass för sig, eftersom den innehåller så mycket citronsyra. Den stora och växande konsumtionen av energidryck bland ungdomar är därför något som tandläkare och tandhygienister nu larmar om.
– Vi ser väldigt mycket mer frätskador hos tonåringar nu än tidigare. När vi frågar om deras kostvanor är sambandet mellan skadorna och intaget av energidryck tydligt. Många dricker energidryck dagligen, en del börjar dagen så för att få kicken, säger Camilla Kasbah.
Vad säger de när ni berättar om frätskadorna?
– En del tar åt sig och säger att de ska sluta med energidryck. Andra bryr sig inte.
I vissa länder måste man ha uppnått en viss ålder för att få köpa energidryck. Någon sådan lag finns inte i Sverige, däremot har de stora livsmedelskedjorna enats om en 15-årsgräns. I många mindre butiker är det dock fritt fram även för barn att handla.
Att energidryck marknadsförs i sociala medier som hälsodryck och säljs på exempelvis gym gör Camilla Kasbah uppgiven.
– Det är absolut inte en hälsodryck. Jag och mina kollegor är lite förfärade över utvecklingen. Det skulle inte skada med en åldersgräns.
Går det att på något sätt minska risken för frätskador när man dricker energidryck?
– Det är bättre att dricka upp den snabbt än att gå och smutta på den. Bäst vore att dricka den med sugrör. Och man kan gärna äta en bit ost eller dricka lite mjölk efteråt, för att neutralisera ph-värdet i munnen.
Emaljen är till för att skydda tanden. När den fräts ner är risken stora att man får problem med framför allt ilningar. En del kan inte ens äta sallad utan att värma den i mikron först, berättar Camilla Kasbah.
Det man kan göra när emaljen är alltför nersliten är att lägga plast på tänderna. Men det har sitt pris.
– Från det året man fyller 20 år måste man ju betala all tandvård själv. Och det kostar att laga tänder, det kan handla om rätt många tusenlappar.