Tandcement från Uppsala ut på marknaden

Under 2008 ska bioteknikbolaget Doxa ta steget från labbet till marknaden. Vid rodret står nyrekryterade vd:n Christer Wallin. Med ett dentalcement framtagen vid Doxas laboratorium i Uppsala hoppas han kunna säkra en plats på den internationella tandvårdsarenan.

Doxa genomför just nu en emission som ska ge drygt 47 miljoner i nytt kapital. Med pengarna ska nye vd:n Christer Wallin lansera de första produkterna.

Doxa genomför just nu en emission som ska ge drygt 47 miljoner i nytt kapital. Med pengarna ska nye vd:n Christer Wallin lansera de första produkterna.

Foto: Linus Höök

Uppsala2008-02-10 23:34
Amalgam och komposit känner de flesta som lagat sina tänder till. Men Doxas dental (tand-) cement från Uppsala är ännu okänt. Hittills har några få patienter på tandvårdskliniker i Sverige provat materialet. Dentalcement är en biokeram. Det innebär att den har "kroppsnära egenskaper" och trivs tillsammans med benvävnad. Där andra material krymper, spricker och lämnar öppet för karies fäster biokeramen och växer samman med tandens ben.
-Doxa har lyckats ta fram en ny materialteknologi på ett område där det inte hänt något nytt på de senaste 20-30 åren. Det öppnar för fantastiska möjligheter, säger Christer Wallin.

Han har handplockats för att leda Doxa ut på världsmarknaden. Men 28 års erfarenhet från marknadsföring och försäljning i både stora och små läkemedelsbolag ansåg Doxas styrelse att han har den kompetens som behövs. Christer Wallin tackade ja, trots att Doxa är en bråkdel så stort som de bolag han tidigare arbetat för.
- Jag trivs i miljöer med starkt entreprenörskap. Jag tror på produkten och de utmaningar det innebär att ta den till marknaden. Det är lite kniven på strupen, säger han.

Christer Wallin har lagt upp två spår för de kommande åren.
1.) 2008: Doxa lanserar en dentalcement som fäster tandproteser - kronor och bryggor - bättre. Produkten är utprovad och klar. Det är bara att starta marknadsföringen.
2.) 2009: Doxa satsar på att få Xeraspine, en biokeram för att stabilisera ryggkotsfrakturer, godkänd för lansering i USA. Ett godkännande för EU finns redan.
Marknaden är mycket stor: För dentalcement 350 miljoner dollar per år och för Xeraspine 450-500 miljoner dollar och den växer med 15-20 procent om året.

Hur stor marknadsandel Doxa kan ta återstår att se. Bolaget laddar just nu för att klara ökade leveranser. Tillverkningsenheten som ligger i bottenplanet på kontorskomplexet Kristallen i Uppsala har kostat 10-15 miljoner kronor att färdigställa.
- Vi har kapacitet att tillverka 300 kilo dentalcement per år. För tillverkning i industriell skala krävs investeringar på ytterligare 10-15 miljoner kronor, säger Christer Wallin.
Samtidigt har Doxa gjort sitt dentalcement mer användarvänligt. Utvecklingen tog fart sedan Doxa bröt utvecklingsavtalet med amerikanska dentalbolaget Dentsply som slöts för fyra år sedan.

Dentsply hade för många andra projekt på gång och satsade inte fullt ut på Doxa. Utvecklingen hamnade i Tyskland och där låstes den in.
- Det fanns en klausul som gjorde att vi kunde ta oss ur avtalet. Men 2-3 års utveckling gick förlorad, säger Christer Wallin.
Det har Doxa tagit igen. I dag levereras dentalcementen i flytande form i en liten behållare. Enkel hantering är viktig. Doxa har idéer som täcker in 70 procent av de dentaltekniker som finns på marknaden i dag. Ytterligare åtta produktidéer är möjliga att genomföra. En är dentalcement anpassad för vanlig tandfyllning. En annan att ta fram en cement för rotfyllningar.

Den hoppas Christer Wallin ska kunna godkännas i EU och USA under det här året.
- Vi satsar på att få ut produkterna på dentalsidan först därför att kraven för godkännande är enklare. När det gäller biocement för ryggkotsfrakturer är kraven betydligt högre. Trots det har vi ett godkännande i Europa klart för Xeraspine, säger han.
Tanken är att försäljningen ska ske via samarbeten med etablerade dental- och ortopedibolag. Christer Wallin för redan sådana samtal i dag.
- Och vi kommer att inleda en ny process under våren. De marknadsstudier vi gjort visar att intresset är stort. Flera bolag vill testa våra produkter och de enskilda tandläkare som inte bytt dentalcement på många år är beredda att testa vårt, säger han.

Siktet är inställt på att sälja via licenser eller genom ett mer omfattande samarbete.
- Det är så våra ägare också helst vi ha det. Att bygga upp bolaget med egen säljorganisation är mycket kostsamt och tar lång tid.
Doxa har också ett antal konkurrenter runt om i världen. Men Christer Wallin gör bedömningen att de inte hotar Doxa i dagsläget, trots att de håller på med liknande forskning.
- Om de varit framgångsrika så hade vi sett ett antal studier som bekräftar det, säger han.

UNT: Ni har gjort av med nära 200 miljoner kronor sedan 2003. När börjar ni tjäna pengar?
- Vi kommer att börja få intäkter under 2008 och jag tror vi ska kunna gör en liten vinst 2010-2011. Men man ska komma i håg att vi är ett forskningsbolag och sådana behöver cirka 15 år på sig för att ta fram de första produkterna. Vi har lyckats på elva, säger Christer Wallin.
FAKTA Doxa i siffror

Grundat: År 1992 av Leif Hermansson professor i materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.
Omsättning: 2 miljoner kronor
Resultat: - 38 miljoner kronor
Anställda: 19 personer
Huvudägare: Investor Growth Capital, SLS Venture, Omega Fund och grundaren Leif Hermansson är största aktieägare vid sidan av cirka 1 300 andra ägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om