Det visar forskare vid bland annat Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Statens veterinärmediciniska anstalt i Uppsala i en ny studie, som publiceras i den välrenommerade facktidskriften PLoS ONE.
- Detta är mycket allvarligt eftersom nya influensavirus som sprids till människa först uppkommer hos fåglar. Lyckas vi inte begränsa spridningen av Tamiflu i naturen finns risk att ett framtida pandemivirus redan från början är resistent mot den viktigaste medicinen mot influensa, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset.
I experiment gjorda vid Statens veterinärmedicinska anstalt har forskarna smittat gränsänder med ett fågelinfluensavirus som är nära släkt med det så kallade svininfluensaviruset. Därefter har de låtit änderna simma i vatten som innehålligt mycket låga mängder Tamiflu.
- Det rör sig om mängder som ligger nära de nivåer av Tamiflu som uppmätts utanför reningsverk under influensaperioder när många människor äter Tamiflu och sedan kissar ut medicinrester till avloppsvattnet, säger Björn Olsen.
Redan inom några dagar utvecklade en del av änderna i experimenten muterade varianter av influensaviruset som var resistenta mot Tamiflu. Dessa resistenta virus smittade sedan nya änder som placerades ut i samma vatten.
- Det räcker med att det finns bara några miljondels gram Tamiflu per liter vatten för att hos änder gynna uppkomsten av resistenta virus och sedan underlätta för dem att spridas vidare och smitta nya änder, som i sin tur kan smitta ännu fler änder med den resistenta virusvarianten, säger Björn Olsen.
I dag utgör Tamiflu en hörnsten i världens beredskapsplaner inför en ny influensapandemi. I Sverige finns tillräckliga lager med Tamiflu för att kunna behandla en stor del av befolkningen om ett nytt pandemivirus skulle börja spridas.
- I synnerhet i början av en pandemi, innan man hunnit ta fram vaccin till befolkningen, är det ytterst viktigt att ha tillgång till effektiv antiviral medicin. För att inte riskera att avhända oss detta viktiga vapen måste mängden Tamiflu som kommer ut i naturen begränsas, både genom att använda läkemedlet restriktivt och genom förbättrad vattenrening, säger Björn Olsen.