Många tallar planterades för cirka tio år sedan. Nu börjar det bli ganska tätt. Därför gallrar kommunen genom att rycka upp tallarna med rötterna.
– Genom att rycka upp rötterna får man med sig en ren sandyta upp. Den är gynnsam för insekter och växter i området, säger Åsa Hedin som är naturvårdsstrateg i Uppsala kommun.
På tisdagen var en lastmaskin på plats uppe på åsen, nära trafikkorsningen i höjd med Ärna. Joakim Jansson från teknik och service gick runt och valde ut de tallar som skulle tas bort. Med en kedja om trädstammens nedre del drog sedan maskinen upp träden med rötterna.
– Normalt sett tror jag inte att du kan dra upp en tall på det här sättet. Det är den speciella miljön som gör det möjligt, att träden sitter i löst åsmaterial, sa Joakim Jansson.
Men särskilt lätt var det inte för maskinföraren Ingvar Pettersson. Vid ett tillfälle satt tallen så hårt att bakhjulen på lastmaskinen lyfte från marken.
Växt- och insektslivet på Röboåsen är speciellt då det är knutet till varm och sandig miljö. Förutom fjärilar och solitära bin finns där backtimjan, åkervädd, spåtistel, fältmalört och fältvädd.
– När tallarna växer så skuggas markytan och täcks med barr. Vi vill ta bort dem för att inte den unika torra miljön ska minska, säger Åsa Hedin.
Totalt handlar det om två hektar som gallras på tallar.
Tallar rycks upp för att rädda insekter
Hundratals tallar på Röboåsen i norra Uppsala rycktes upp med rötterna i veckan. Åtgärden ska rädda kvar insekter och sällsynt växtliv.
Tallar dras upp med rötterna,på Tunåsen
Foto: Tomas Lundin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!