Talande unt.se välkomnas

När unt.se låter tala om sig ger det eko, bland annat hos synskadade. De är redan välbekanta med den syntetiska rösten Erik och de uppskattar en uppläst dagstidning med friare form än den traditionella taltidningen.

För Ulrika Rosén låter det välbekant när Erik läser unt.se.

För Ulrika Rosén låter det välbekant när Erik läser unt.se.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-06-10 16:28
­- Det stora värdet är att urvalsproblemet försvinner, säger Lars Nord, vice ordförande i Synskadades Riksförbund i Uppsala län.
- Det säger sig själv att alla läsare har olika intressen och behov, säger han och jämför med radiotidningen där redaktionen gjort ett begränsat urval.

Han får medhåll om fördelarna av Ulrika Rosén, Uppsala, även hon synskadad. Båda är bekanta med uppläsaren Erik och utnyttjar syntetisk röstfunktion vid sitt datoranvändande. Att Eriks betoning och uttal svajar menar de är acceptabelt, så länge begripligheten inte störs. För Ulrika Rosén är ordet banan det klassiska exemplet. Syntetiska Erik kan inte skilja mellan en banan man äter och den man går på.

Skavankerna till trots är syntetiska taltjänster uppskattade och nya tillämpningar finns på önskelistan. Lars Nord tänker på hur talsyntes skulle kunna underlätta i mobilen. Ulrika Rosén ger andra konkreta förslag. Busshållplatsen som berättar vilken buss som är på ingång, vart den ska och när den går är ett. Talande könummer och prislappar är ett annat.

Svårnavigerat och svårt att hitta talfunktionen. Det är Ulrika Roséns spontana kommentar efter att ha provlyssnat på unt.se. Talfunktionen borde märkas redan på startsidan. En möjlighet att välja bort störande reklam önskar hon också.
- Men jag tycker att tekniken passar bra för en dagstidning, säger hon och syftar på folk i allmänhet, inte bara synskadade. Och uppläsningen har hon inga invändningar emot.

Att nättidningen lärt sig tala innebär inte någon förändring för radiotidningen, försäkrar Carl-Åke Eriksson, chef för digitala medier på UNT.
- Vi känner att båda kanalerna behövs. Vi vet att radiotidningen har en trogen skara prenumeranter som vill ha den på det sättet. Men det finns andra som vill kunna välja och konsumera tidningen på andra sätt. Det är heller inte alla som är datoranvändare, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!