När mobiloperatörerna fick sina tillstånd från Post- och telestyrelsen ställdes krav på att de måste erbjuda täckning längs alla svenska motorvägar. Men när det gäller kollektivtrafikens motorvägar, våra hårt trafikerade tågsträckor, ställdes inga krav.
Mellan Uppsala och Stockholm reser dagligen tiotusentals människor, men mobiltäckningen kommer och går. Till frustration för de som försöker att jobba på tåget. Men det är inte nödvändigtvis själva täckningen som är dålig, menar Claes Beckman som är forskare vid Kungliga Tekniska högskolan.
– Problemet är att tågvagnarna dämpar signalerna mellan telefonen och operatörernas basstationer, dels för att vagnarna är gjorda i metall, dels för att fönstren har en metallfilm för att skydda passagerarna från solljus.
På många av SJ:s tåg har man dock infört förstärkare som förstärker signalen på utsidan vagnen och via en antenn på insidan repeterar signalen. Men förstärkarna har sina nackdelar och är ingen garanti för att det fungerar att ringa. Dessutom försvårar tågens höga hastighet. Det säger Pelle Lindvall som är nätansvarig för Telias mobila nät.
– Det är en teknisk utmaning att hålla uppe samtal när man färdas i 200 kilometer i timmen eftersom du rör dig över stora sträckor och måste koppla upp dig mot olika basstationer i en väldig hastighet.
Men tåget mellan Stockholm och Uppsala går inte direkt i 200 kilometer?
– Nej, då handlar det mer om att man befinner sig i en plåtburk som inte transporterar radiosignaler särskilt bra.
Tidigare i höstas lovade Telia och SJ att man ska bygga ut 4G-nätet på ett antal trafikerade tågsträckor, bland annat mellan Uppsala och Stockholm och Uppsala och Gävle.
– Många resenärer arbetar på tåget och har ett behov av bra och robust uppkoppling, säger Pelle Lindvall.
Utbyggnaden har redan påbörjats och ska vara klar i slutet av mars nästa år. Men eftersom det är 4G-nätet som byggs ut kommer bara de som har en ny telefon som klarar av 4G eller en laptop med ett 4G-modem att märka av förbättringen. Och de är ännu inte så många.
Utbyggnaden kommer heller inte att minska risken för avbrutna röstsamtal eftersom man bara kan surfa i 4G-nätet. Men Pelle Lindvall säger att Telia också planerar att se över områden med sämre taltäckning.
– Men det är för tidigt att säga vilka områden det kommer att vara.