EU-valet
Inför årets val står han på andra plats på Miljöpartiets lista till EU-parlamentet, flankerad av två andra namnkunniga politiker, Alice Bah Kuhnke och Isabella Lövin. Han hoppas på en runda till, innan han per automatik byts ut. Miljöpartiet tillämpar regeln att man bara får sitta två mandatperioder.
Resan från känd meteorolog i tv till opinionsbildare och så småningom politiker tycker Pär Holmgren själv att han lyckats bra med.
– Jag kom in i partikulturen och EU-politiken ganska fort, och fick snabbt stort förtroende. Bland annat har jag fått vara med och förhandla alla resolutioner inför klimattoppmötena och delar av klimatpaketet Fit for 55, det är jag stolt över, säger han.
Han ser en skillnad mellan att vara fristående klimatexpert och politiker.
– Det är fler som lyssnar på mig som opinionsbildare, när jag talar som politiker tappar jag dem som av olika anledningar inte gillar Miljöpartiet.
MP uppfattas av många som ett enfrågeparti. Ett problem nationellt, men kanske inte så mycket på EU-nivå. Partiet har hittills lockat fler väljare i EU-valet jämfört med kommun och riksdag. I EU-valet 2019 fick partiet 11,5 procent, i valet till riksdagen 2018 fick MP blott 4,4 procent av rösterna.
– Det beror nog på att vi på EU-nivå har en bättre möjlighet att fokusera på sakfrågorna, klimatet, tillståndet i våra hav och miljön i stort. Ett annat skäl är att S och M får så mycket medieutrymme. Det är mycket fokus på vem som ska bli statsminister i medierna och då blir det också den viktigaste frågan för väljarna, säger han.
Lite värjer han sig mot synen på MP som för ensidigt.
– Den ekologiska krisen får allt större konsekvenser och det gör ju att vi måste knyta ihop det med utrikespolitik, finanspolitik, säkerhetspolitik och så vidare, och jag tycker vi har den bredden i partiet.
Hur kommer det gå då, i valet den 9 juni?
Statsvetarna spår att fler svenskar kommer att rösta och Novus opinionsundersökning i maj visar att MP kan få runt tio procent.
– Jag tror att vi får fler röster än 2019 och hur många mandat det räcker till är oklart. Jag bör ha 90 procents chans att komma in, säger Pär Holmgren.
Men även om svenskarna i olika undersökningar anger klimatfrågan som en av de viktigaste valfrågorna, är intresset förhållandevis ljummet. I förra valet gick 55 procent av svenskarna till valurnorna. En orsak enligt statsvetare är att EU upplevs som svårbegripligt. Och onödigt klåfingrigt.
Risbrännardebatten som uppstod i samband med att valborgseldarna skulle tändas väckte ilska. Skulle nu EU plötsligt bestämma om man får bränna kvistar och löv på den egna tomten? Förståelig ilska, menar Pär Holmgren.
– Det var en felaktig tolkning av Naturvårdsverket och regeringen, säger han.
Själv tänker han inte bränna några rishögar på sin tomt utanför Uppsala.
– Inte i år i alla fall...
Datumet för EU-valet är speciellt för Uppsalaborna som också röstar i folkomröstningen som äger rum samma dag. Men den har Pär Holmgren inte stenkoll på visar det sig.
– Nu måste du påminna mig om vad den handlar om...? Jag får sätta mig in i det där, jag är ju skriven i Uppsala, säger han och ser lite skamsen ut.
Hur ska man då göra EU relevant för väljarna i Uppsala?
Pär Holmgren lyfter politik som är nära människors vardag.
– Det måste bli lättare att åka tåg inom Europa. Visionen är att tåget ska vara snabbare än bilen och billigare än flyget. Det kan man inte fixa i Uppsala kommun, det måste lösas på EU-nivå.
En annan sak som skulle vinna på mer EU-samarbete, enligt Pär Holmgren, är energipolitiken.
– Genom att länderna samarbetar om infrastrukturen, elnätet, kan man bygga ut sol- och vindenergin. Har man tillräckligt stort elnät, och kanske till och med kan knyta ihop det med Nordafrika, ja då kan man lita på att det blåser hela tiden.
Den svenska regeringen vill bygga ut kärnkraften, något som MP anser vara rent av bakåtsträvande, eller omodernt.
– Alla energiexperter jag pratar med spår att solenergin kommer att vara det viktigaste och billigaste energislaget runt år 2050. Ska vi bygga ut kärnkraften, så är det i bästa fall klart runt 2035. Sen ska den stå där i 50 år och konkurrera med en väldigt billig solenergi. Det är inte ekonomiskt försvarbart.
– Däremot behöver vi inte stänga ner den kärnkraft som redan finns i dag, säger Pär Holmgren.
Jordbruksstödet utgör en tredjedel av EU:s budget, och delas ut enligt principen ju större mark, desto mer pengar. Det vill MP ändra på.
– Vi vill gärna se att stödet går till bönder som gör extra nytta, värnar den biologiska mångfalden, tar bättre hand om sina djur, inte använder antibiotika och ställer om till kretsloppsbaserat jordbruk.
De mindre och medelstora jordbruken borde få mer, tycker han.
– I dag går 80 procent av pengarna till 20 procent av bönderna. En konsekvens av det är att antalet bönder minskar, sedan 15 år så har var tredje bonde försvunnit inom EU.
Skogen som kolsänka är en annan het EU-fråga, liksom debatten kring hur skogen ska brukas.
– Vi behöver ställa om till ett hyggesfritt skogsbruk, det kommer att ta många årtionden, och under den processen är det viktigt att skogsägarna kompenseras ekonomiskt. De måste känna att de tjänar på det. Annars kommer det aldrig att gå, säger han.
Det största hotet inför EU-valet är, enligt Pär Holmgren, ytterhögerns framfart.
– Vinner de mark och de borgerliga partigrupperna, dit svenska moderater och kristdemokrater hör, väljer att samarbeta med dem - ja då blir det riktigt illa. För hela EU, för klimatet, för demokratin, mänskliga rättigheter, hur vi bygger ett fredligt och öppet Europa. Allt det kan gå i baklås, säger han.
När han är i Uppsala, vilket den senaste tiden skett flera gånger i månaden, tar han hand om sina snart 90-åriga föräldrar i Salabacke och umgås så mycket han kan med barn och barnbarn.
Om nu väljarna bestämmer att du inte får fortsätta jobba i Bryssel, vad ska du göra då?
– Ja, då kommer jag nog att ägna mer tid åt han som kommer där, och hans bror, säger Pär Holmgren och nickar i riktning mot ytterdörren där Pär Holmgrens exfru, just klivit in på kaféet vi sitter på, med ett av barnbarnen.
"Nej, han såg oss", ropar Melker, 5 år, och rusar in i Pär Holmgrens famn med ett leende som går från öra till öra. "Vi tänkte ju smyga på dig..."