Tacon tar över stan

Att tacos är populärt på fredagsmyset hemma är ingen nyhet. Och en nachotallrik till ölen har man kunnat få länge på stans pubar. Men nu har något hänt. Plötsligt är det tacos i varje gathörn. City tar tempen på texmextrenden i Uppsala.

Julio Cesar, Soheila Abtin.

Julio Cesar, Soheila Abtin.

Foto: Tor Johnsson (bild 1 och 2), Scanpix (bild 3)

Uppsala2012-10-19 09:01

På bara några månader har stan gått från två till fem uttalade texmexrestauranger. Alldeles nyligen öppnade Taco Bar sin andra Uppsalarestaurang.
– Texmexmat är jättepopulärt i Sverige och det har verkligen saknats på restaurangsidan. Alla älskar den här maten och det är väl därför många satsar just nu, säger Al Bannout, som är en av franchiseägarna på Taco Bar.
En annan kedja som nyligen har slagit upp portarna i Uppsala är Serrano, som ligger i Svavagallerian.

Tacos har ju funnits i Sverige i decennier så varför går texmexvågen över Uppsala just nu?
– Folk är intresserade av den här matkulturen och vill ha mer. Vår mat är långt ifrån de nachotallrikar som har blivit klassisk pubmat i Sverige. Vi har lite högre ambitioner än så, säger vd:n Einar Örn Einarsson.

Men hur genuint mexikansk är den maten vi kallar för mexikansk mat egentligen?
– Om man ser till vår mat skulle jag inte säga att den är autentiskt mexikansk, utan snarare inspirerad från Kalifornien och hur det mexikanska köket har utvecklats där. Om man ser till de tacos som folk brukar äta hemma är det en väldigt försvenskad variant, berättar Einar Örn Einarsson.

Santa Monica, som ligger på Klostergatan mitt i city, har varit tacobar i två år och har så klart koll på sina nya konkurrenter.
– Först tänker man ju att det inte är så bra med mer konkurrens, men det blir faktiskt bättre med fler ställen. Folk får upp ögonen för texmex, och det finns utrymme för alla. Vi har ju en lite annan karaktär än de andra som är mer snabbmatskoncept, medan folk stannar lite längre hos oss, säger Soheila Abtin som äger Santa Monica.

Taqueria el Sombrero, som håller till i en matbil på S:t Eriks torg, har också funnits i drygt två år. Men de ser inte alla nya texmex-ställen som konkurrenter.
– Folk tror att texmex är mexikanskt, men det är väldigt långt ifrån rätterna som jag växte upp med i Mexiko och som vi serverar här, berättar Julio Cesar som kom till Sverige från Mexiko för ungefär tio år sedan.

Karin Svennersten som också jobbar inne i vagnen håller med och tycker att det är kul att räta ut lite oklarheter kring mexikansk mat.
– Vi är noggranna med att berätta att exempelvis en taco som vi serverar är någonting helt annat än vad de flesta svenskar tänker på när de hör begreppet tacos. Eller att alla tror att det är väldigt stark mat, fast den är ganska mild. Sen får man själv bestämma hettan med salsan som kommer vid sidan om, berättar Karin Svennersten.
– De tacos som vi serverar är på majsbröd som är mycket mindre. Folk brukar bli förvånade att vi har 5 stycken för 50 kronor, och tänker att det ska vara jättemycket mat, säger hon.

William Hampton Coleman är född och uppvuxen i Mexico och kom till Sverige för tolv år sedan. Nu driver han den mexikanska cateringfirman Heta Köket i Uppsala och är en expert på såväl texmex som mexikansk mat.
– Det är jättekul att det öppnar så många texmexkrogar i Uppsala nu, även om jag generellt tycker att det blir för mycket snabbmat: att texmexrestaurangerna runt om i världen har blivit för mycket halvfabrikat med enkla utvägar och guacamolepulver.

Just det där med guacamolen är ett vanligt missförstånd.
– Det gör ont i mitt mexikanska hjärta när många i Sverige verkar tro att guacamole är någonting man köper på påse, fastän det inte är särskilt svårt att göra själv. Eller att folk säger salsasås, fastän salsa betyder sås på spanska. Det är som att springa runt och säga sås-sås, berättar William Hampton Coleman.

En annan expert i ämnet är journalisten och krönikören Jonas Cramby, som har gett ut kokboken Texmex från grunden. Han är inte förvånad över att det dyker upp fler texmexkrogar.
– Äntligen har folk börjat intressera sig för vällagad snabbmat. Och då är tacos och texmex en del av denna större trend, under förutsättning att maten lagas från grunden hemma och att krogen gör den med kärlek, säger Jonas Cramby.

Och att säga att det bara är skräpmat och halvfabrikat tycker han är nonsens.
– Att avfärda en hel matkultur på detta sätt är lika smart som att säga att italiensk mat är skräp bara för att det finns raviolikonserver och risiga pizzerior, säger Jonas Cramby.

Fakta

Tortilla
Ett runt tunt bröd bakat på majs- eller vetemjöl. Ingår i många av texmexmatens rätter.

Tacos
Tacos är ursprungligen en liten majstortilla som man kan fylla med i princip vad som helst. I Mexico är det ofta betydligt färre ingredienser än vår svenska variant och koriander är vanlig som kryddning. I Sverige finns som bekant varianter både med mjuka bröd och hårda skal och ofta flera tillbehör, samt att köttfärsen kryddas med spiskummin och vitlök (taco-krydda).

Burrito
Burrito är en amerikaniserad variant av tacos, där tortillan blivit större och fått fler ingredienser i fyllningen såsom sallad, salsa, guacamole, ost, gräddfil med mera. Det är alltså ingen genuint mexikansk rätt utan en amerikansk vidareutveckling. Burrito betyder "liten åsna" på spanska och namnet sägs komma från att de mexikanska invandrarna i USA väntade på att små åsnor skulle komma över gränsen med ingredienserna till deras mat, man väntade alltså på "burriton", som sedan även blev namnet på maten.

Enchilada
Enchilada består av ihoprullade tortillas som doppats i chilisås och sen rullas ihop med en fyllning. Fyllningen kan bestå av exempelvis kyckling, kött, grönsaker och så vidare. Rullarna täcks med ost och gratineras i ugnen.

Fajitas
I Sverige finns ofta fajitas på menyn, men det är egentligen ingen rätt, utan namnet på grillad eller stekt oxbringa som marineras och strimlas ungefär som kebab. Du kan alltså servera fajitas i till exempel en burrito. Om du beställer en fajitas på krogen här i Sverige får du dock ofta själva köttet tillsammans med lök och paprika i ett tortillabröd. Men köttråvaran kan också varieras så att du i stället för nötkött får fläsk, kyckling, skaldjur eller grönsaker i fyllningen.

Flautas
Flautar är tortillas fyllda med exempelvis kyckling som sedan friteras och serveras med gräddfil och salsa.

Quesadilla
I en quesadilla är det osten som står i fokus. Rätten består av två lager tortillas och en fyllning emellan bestående av ost och ofta något mer, såsom kyckling, nötkött och/eller grönsaker. Den stora skillnaden mot enchiladas är att quesadillas bakas i ugnen med osten mellan bröden så att osten smälter över resten av fyllningen, medan på en enchilada så ligger osten ovanpå brödet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!