Tackade nej till pension - fick jobb
Efter olyckan blev han erbjuden förtidspensionering men tackade nej. I dag jobbar Peter Hellman deltid på en arkitektfirma i Uppsala.
Peter Hellman tackade nej till förtidspensionering och fick job på arkitektfirma.
Foto: Hans E Ericson
Peter Hellman har utvecklat en alldeles egen arbetsmetod framför datorn för att kunna producera tredimensionella bilder åt en arkitektfirma i Uppsala. Bland annat har han gjort bilder av de studentbostäder som nu håller på att byggas bakom Ekonomikum i Uppsala. Hans ritningar på skärmen gör det till och med möjligt att besöka bostäderna invändigt. Bilderna används i samband med presentationer av nya byggnadsprojekt.
Peter är förlamad från bröstkorgen och nedåt. Hans handikapp omsätter åtta assistenter.
Han har ytlig känsel i kroppen men kan i princip bara röra huvudet och armarna. Fingrarna kan han inte använda, ändå använder han händerna i jobbet.
- Jag är ganska envis, säger 52-åringen med ett leende bakom sitt specialbyggda skrivbord.
Vägen från olyckan för sju år sedan till jobbet framför datorskärmen har varit lång. Det började på en semesterresa i Alicante i Spanien, augusti år 2000: Peter gjorde en kullerbytta ner i bassängen, slog i huvudet, bröt en nackkota och hamnade i ett livlöst tillstånd.
Hjärt- och lungräddning räddade hans liv. Efter sjukhusvistelsen i Spanien fördes han till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Totalt blev sjukhusvistelsen tio månader.
Före olyckan jobbade Peter i byggbranschen. Efter olyckan och rehabiliteringen bestämde han sig för att försöka sadla om till ett annat yrke.
Via en av assistenterna fick han reda på att det finns ett datorprogram som gör det möjligt att bygga hus och trädgårdar i tredimensionell form på datorskärmen. Så efter många förhandlingar med försäkringskassan fick han möjlighet att gå en kurs genom företaget Iris Hadar i Uppsala. Företaget utbildar personer med funktionsnedsättning och ägs av Synskadades stiftelse.
Peter beskriver med- och motgångar. De första tre åren efter olyckan led han av infektioner och andra fysiska besvär. Under resans gång har han blivit erbjuden förtidspension och handläggaren på försäkringskassan var skeptisk till om han överhuvud taget skulle klara av ett arbete. Inte heller var det lätt för honom att hitta ett företag som ville ge honom en praktikplats.
UNT: Varför ville du så gärna tillbaka till ett arbete?
- För den sociala biten. Och jag hade aldrig varit arbetslös en dag sedan 16 års ålder.
Under den pågående kursen på Iris Hadar råkade han vid ett tillfälle stöta ihop med en gammal bekant på stan. Mötet kom att innebära en stor förändring för Peter. Den andre personen var nämligen Anders Bexelius som driver arkitektfirma i stan och som hade samarbetat med Peter när denne jobbade i byggbranschen.
Anders Bexelius berättar för UNT:
- Jag visste inte ens att Peter satt i permobil och undrade vad som hade hänt.
Snart inleddes ett samarbete kring en praktikplats på arkitektfirman.
- Jag såg att Peter kunde klara av det här. Men jag var osäker på om han skulle klara av tempot, berättar Anders Bexelius.
Efter ett halvår fick Peter en 25-procentig fast anställning på arkitektfirman. Nu har han jobbat på firman i två år och ritar byggnadsprojekt i tredimensionell form.
Anders Bexelius tycker att det är en fördel att han och Peter känner varandra sedan tidigare:
- Vi förstår varandra jättebra. Jag tror inte att det här hade varit möjligt om han inte hade varit i byggbranschen tidigare. Han baserar sitt arbete på byggtekniken.
För närvarande arbetar Peter med en tredimensionell ritning över den flygterminal som Uppsala Air vill anlägga vid Ärna flygplats. Det är den sortens utmaningar som Peter Hellman gillar.
- Jag tycker om när jag får stora objekt som man lär sig något nytt på hela tiden.
Att få arbeta med saker som verkligen kommer till användning har varit viktigt för honom.
- Om jag bara satt här och inte tillförde något så skulle jag inte jobba. Men nu tillför jag något.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!