Tack-sms uppskattas av blodgivarna

Blodcentralen vid Akademiska sjukhuset har börjat skicka sms till blodgivarna när blodpåsarna använts. Och det uppskattas av dem som gett blodet.

Maggi Östlund, kommunikatör vid blodcentralen på Akademiska sjukhuset.

Maggi Östlund, kommunikatör vid blodcentralen på Akademiska sjukhuset.

Foto:

Uppsala2017-01-24 08:55

– Vi har bara fått positiva reaktioner. De första som fått sms:en har nu kommit tillbaka för att ge blod igen. Och det är många som kommenterat det, och det delas på sociala medier, säger Maggi Östlund, biomedicinsk analytiker och kommunikatör på blodcentralen vid Akademiska sjukhuset.

Varför började ni med sms:en?

– Vi tror att det är inspirerande att veta att det blod man ger har givit nytta på riktigt. Utan blodgivarna skulle svensk sjukvård stanna.

Det har skurits ner på tack-gåvorna till blodgivarna, borde de inte premieras bättre om de är så viktiga för vården?

– WHO:s mål är att all blodgivning ska vara frivillig och kostnadsfri senast år 2020. Och det viktigaste är att man hjälper en annan människa, inte att man får en gåva för det. Och det är den känslan vi vill att blodgivarna ska ha, att man gör en god gärning.

Vad är den vanligaste användningen för blodet?

– Det är vid till exempel operationer, brännskador, cancerbehandlingar och förlossningar som det behövs blod.

Får alla blodgivare ett tack-sms?

– Landstingen hjälper varandra. Och om det används till en patient vid ett annat landsting får vi inte in det i vårt datasystem och kan inte skicka ut ett sms till blodgivaren. Men allt blod används och kommer till nytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!