Katarina Johansson står i förkläde och släpper ner äpplen i ett vattenbad. De rivs sen till en saftig äppelmassa i kvarnen och den syrliga musten pressas ut genom dukar.
- Det här är över 60 kilo Maglemer som ska mustas till en kund, det är en perfekt äpplesort, inte för sur och inte för söt, säger hon.
Katarina vet allt om must. Hennes föräldrar Birgit och Hans Johansson startade Vårdsätra bryggeri på 60-talet och Katarina har varit med sedan dess.
- Det brukar bli bäst när man blandar några olika äppelsorter. Inga sommaräpplen dock, de förstör pressdukarna och ger ingen god must. Mina favoriter är Ingrid-Marie eller Maglemer som har den där fina syran. Det går även bra att pressa päron om man vill, berättar Katarina Johansson.
Staffan och Miriam Ström från Flogsta kommer för att hämta sin dricka.
- Vi har varit här och mustat många år nu. Det är smidigt och sen har vi färsk must som räcker ända fram till jul. Vi brukar frysa in lite också, säger Miriam Ström.
Sju kronor litern kostar den färdiga musten, om du vill ha konserveringsmedel så kostar det en krona extra per liter. Minimum är 30 kilo äpplen per kund. Förra året var det högt tryck under hela september och oktober. Många äldre kunder kommer år efter år, men under senare tid kommer många yngre. En del brygger nog cider eller eget äppelvin av musten, tror Katarina.
- Det roligaste är att folk verkar ha börjat bry sig om att ta vara på vad de har. Det verkar vara en lättnad för många att kunna göra god must på all frukt som annars bara ligger och ruttnar och ger dåligt samvete.