Ta tillbaka lagförslaget!

Uppsala2008-05-13 00:01
En majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott, bestående av allianspartierna och socialdemokraterna, tror sannolikt att de bara stadfäster en princip som redan gäller när de tisdag 20 maj vill lagfästa praxis för vård av asylsökande, inklusive papperslösa flyktingar. Avtal mellan landstingen och staten ger också de papperslösa rätt till hälso- och sjukvård - men de måste betala själva, hur nu det ska gå till.
Utskottet tar miste. Lagen i ett rättssamhälle bör inte innehålla bestämmelser av detta slag. I regeringsformens andra paragraf sägs att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde. Att då i vanlig lag skriva in en annan princip - att rätten till vård beror av ifall man har papperen i ordning eller kan betala för sig - är inte acceptabelt. Även om de papperslösas ställning tydligen ska beredas vidare i regeringskansliet så finns paragrafen där, som en kodifiering av en praxis som vi tvärtom borde komma bort från. Som Maciej Zaremba skriver i Dagens Nyheter i söndags: det är inte situationen i sak för de papperslösa som en sådan lag förändrar, det är Sverige som förändras. Det blir med lagens sanktion rätt att vägra vissa människor vård.

Inte ens snäva ekonomiska argument talar för detta lagförslag. De kostnader som rätt till vård för alla på lika villkor kan medföra är knappast enorma och i andra europeiska länder har man, som Zaremba påpekar, löst problemet med fonder av olika slag.
Det förefaller dessutom uppenbart att lagförslaget strider mot läkaretiken. Som en konsekvens av detta har både Läkarförbundets och Vårdförbundets ordförande enligt DN sagt att man tänker rätta sig efter patientens rätt till vård och inte efter något annat. Både vid Sahlgrenska i Göteborg och i Region Skåne har man tagit liknande beslut. Varför ska majoriteten i riksdagen skada sitt anseende genom att stifta en lag som många av de i praktiken berörda anser sig moraliskt förhindrade att följa?
Miljöpartiet och vänsterpartiet har reserverat sig. Tveksamheten sägs växa bland kristdemokrater och folkpartister. Övriga partier kan vara övertygade om att också de har väljare som skulle uppfatta ett ja till lagförslaget som provocerande.
Det är inget svaghetstecken att erkänna att man tänkt fel. Tvärtom vittnar det om inre styrka - just den form av inre styrka som vi vill se hos dem som ska leda samhällets utveckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om