Vi kan träna oss i att ha ett annat förhållningssätt till smärta än att vara offer för den. Genom att lära oss att observera smärtan, acceptera den och vara i den snarare än att motarbeta den, gör vi den lättare att stå ut med. Metoden för detta kallas medveten närvaro, mindfulness, och tränas genom korta meditationsövningar.
- Mindfulness innebär att vi tränar mänskliga egenskaper som vi redan har: Förmågan att vara uppmärksam och medveten om det som pågår i och runt omkring oss. Genom metoden kan vi styra vår uppmärksamhet, säger Ola Schenström, läkare och författare till boken Mindfulness i vardagen.
Enligt Ola Schenström bör vi skilja på primär och sekundär smärta. Den primära smärtan är den vi verkligen känner just nu, i detta ögonblick. Den sekundära smärtan är den som vi oroar oss för när vi tänker på framtiden; "om det gör så här ont redan nu, hur ska det inte kännas sedan?". Båda smärttyperna går att påverka.
- Den sekundära smärtan kan vi påverka genom att bli medvetna om våra tankar. Genom att rikta uppmärksamheten mot det som är här och nu, oroar vi oss mindre för det som ska komma. Kan vi dessutom slappna av kommer vi att få mindre ont, eftersom muskelspänningar ökar smärtan.
Den primära smärtan hanterar man bäst genom att våga känna den och uppmärksamma att den förändras och inte ser likadan ut hela tiden. Det hjälper oss att acceptera den.
- Genom att observera smärtan distanserar vi oss också från den, säger Ola Schenström.
Men kroppen är aldrig bara smärta. Om man först riktar uppmärksamheten mot något som gör ont, sedan något som känns skönt - det kan vara en behaglig känsla i höger hand eller vänstra örat - så uppfattar man att kroppen inte bara gör ont. Det ger ett bredare perspektiv på smärtan, menar Ola Schenström.
Stress, ångest, oro och störd sömn gör att vi får mer ont. Ola Schenström menar att man med mindfulness kan minska dessa faktorer. När vi blir mer medvetna om smärtan kan vi också anpassa vår livsstil till den och leva lite klokare.
- Vi lär oss att hålla en lagom nivå, att inte ta ut oss fullständigt när vi mår lite bättre för att sedan bli mycket sämre. Mindfulness lär oss att lyssna på kroppens signaler.
Lästips
Mindfulness: en väg att hantera smärta, av Vidyamala Burch (Bonnier Fakta)
Mindfulness i vardagen: vägar till medveten närvaro, av Ola Schenström (Bokförlaget Forum)
Mindfulness i hjärnan, av Åsa Nilsonne (Natur och Kultur)
Nätbaserade kurser i mindfulness vid smärta finns bland annat på mindfulnesscenter.se och apoteket.se.
Ta kontrollen över smärtan
En miljon svenskar lever med kronisk smärta. Genom träning i mindfulness - medveten närvaro - kan man lära sig att hantera smärtan, lyssna på kroppen och minska oro och ångest.
Genom mindfulness kan vi lära oss att observera smärtan, acceptera den och vara i den snarare än att motarbeta den.
Foto: Shutterstock
Detta är mindfulness
Mindfulness handlar om att, med hjälp av meditation och enkla övningar, bli mer närvarande och leva uppmärksamt i nuet.
Syftet är att göra sig mer medveten, lära sig att minska stress och fokusera på det som är väsentligt.
Metoden uppkom för över trettio år sedan som ett träningsprogram för kroniskt sjuka patienter och var inspirerat av buddhistisk meditation och livsfilosofi. Metoden har utvecklats och anpassats till vårt moderna samhälle och används regelbundet inom hälso- och sjukvården.
Den kan hjälpa dig att hantera värk, sömn, stress, oro, ångest och öka din koncentration och ditt tålamod.
Mindfulness används också inom idrotten, i ledarskap, personalutveckling och i skolan.
Källa: Mindfulnesscenter.se
Smärthantering med mindfulness
Stanna upp.
Observera smärtan in i minsta detalj; var sitter den, förflyttar den sig, vilken karaktär har den - bultande, skärande, molande - ändras den vid rörelse?
Observera eventuella tankar på vad som kan hända i framtiden.
Observera eventuella känslor förknippade med tankarna.
Acceptera om möjligt smärtan och värken som den är och se vad du upptäcker.
Välj om du ska låta smärtan vara som den är eller göra någonting åt den - släpp taget och låt det vara som det är, eller svara genom att finna en lösning.
Mindfulness är ett sätt att förhålla sig till livet och kräver daglig övning - gör övningen varje dag, två gånger tio minuter.