Ta det lugnt på studentflaken
Snart är det dags för årets studenter att lämna skolan för sista gången. Och nybakade studenter ska givetvis åka kortege genom staden i lövsmyckade vagnar för att fira - men ta det lugnt. Olyckor händer varje år.
Det har det dock hänt svåra olyckor på andra håll i landet. Förra året skadades exempelvis 15 ungdomar i två olyckor med studentflak i centrala Stockholm. Det händer att vagnar välter efter att ha fått slagsida därför att för många av passagerarna ställt sig på samma sida. Även olyckor där skyddsräcket gett vika och ungdomar ramlat av har inträffat. För att undvika olyckor är det viktigt att reglerna för studentflak följs.
- Vi kommer ha en viss kontroll de här dagarna som skolavslutningarna pågår. Vi kontrollerar inte bara studentflaken utan även att trafikreglerna följs. Det brukar bli lite trångt och en del trafikproblem i city, fortsätter Christer Nordström.
Det är föraren som ansvarar för ekipaget och därmed även för säkerheten. Föraren ska vara minst 21 år gammal och haft körkort med rätt behörighet i minst två år. Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt i fall något händer genom ett tillförlitligt kommunikationssystem. Det är bra om det finns en ordningsman med på flaket som håller koll, exempelvis någon från skolan. Förhoppningsvis ingriper även föräldrar eller andra åskådare om något av ekipagen ser allt för halsbrytande ut.
På en del håll åker även grundskoleelever kortege på flak för att fira att de slutar mellan- eller högstadiet. Samma regler gäller för dem som för studenter, polisen ska meddelas i förväg om färdvägen och vilka tidpunkter som gäller. Hastigheten ska också hållas, fortare än 20 kilometer i timmen får det inte gå. De flesta verkar dock medvetna om vilka regler som gäller, bland annat genom information från skolorna.
- Ser ett ekipage för farligt ut stoppar vi det, avslutar Christer Nordström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!