Systrarna samlar och säljer: "Ingenting är skräp"

De samlar på saker som ingen vill ha och säljer vidare. UNT har träffat systrarna som ägnar sina liv åt second-hand.

Vid Byggmästargatan i Uppsala tillbringar Juni och Felicia Jenderbäck sina dagar. De bevakar bortskänkes-sidor och loppisar, hämtar upp saker som folk vill bli av med och säljer sedan vidare.

Vid Byggmästargatan i Uppsala tillbringar Juni och Felicia Jenderbäck sina dagar. De bevakar bortskänkes-sidor och loppisar, hämtar upp saker som folk vill bli av med och säljer sedan vidare.

Foto: Angie Gray

Uppsala2021-10-05 06:30

Vid Byggmästargatan i Uppsala tillbringar Juni och Felicia Jenderbäck sina dagar. De bevakar bortskänkes-sidor och loppisar, hämtar upp saker som folk vill bli av med och säljer sedan vidare. Ingenting ska få gå till spillo, menar de.

– Second hand har vi alltid brunnit för, vi har växt upp med det. För oss är det naturligt att ta vara på pengarna och tiden, säger Juni Jenderbäck.

Som barn vandrade systrarna runt bland loppisar med varsin tjugolapp, som de spenderade med omsorg. Intresset för second hand har följt dem genom livet och tog upp alltmer tid under dagarna. En känsla av att inte höra hemma på arbetsmarknaden ledde till att de riktade sin ambition mer och mer mot intresset. 

– Både jag och min syster har autism, jag har också adhd. Vi förstår varandra, men det kan vara svårt att läsa av allt runtomkring. Genom second hand kan vi styra vår arbetsdag, säger Juni Jenderbäck.

undefined
– Det är svårt att gå en enkel promenad utan att stanna upp, man hittar alltid något. Det finns inga sopor, säger Juni Jenderbäck.

Till systrarna kan folk vända sig om man har saker som inte längre kommer till användning. Juni står för att fotografera föremålen och har bra koll på värdet av samlarföremål från 1900-talets mitt. Felicia ansvarar för de praktiska föremålen och gör de tunga lyften. Dock hjälps båda systrar åt vid upphämtningen.

– I och med att vi är sjukskrivna och bor hemma så ger det oss en anledning att komma ut, det blir som ett projekt. Det är skönt att få ge grejerna en ny chans. Det är så mycket som kastas som faktiskt är bra och fräscht, säger Felicia.

Det finns en dröm om att en dag öppna en second-hand affär tillsammans. Men just nu ligger huvudfokuset på att ta vara på saker som blivit bortglömda och ge dem nytt liv hos människor som behöver dem – snarare än att dra in storkovan.

– Vi är öppna för att ge bort möbler till de som behöver dem. Kan vi underlätta någon annans vardag så gör vi det. Mycket av det vi gör handlar om gemenskapen, känna att man gör någonting för andra, säger Juni.

Via Facebook-sidan Den som söker, Den finner - Secondhand lägger de upp sina fynd. Responsen har varit positiv från många håll, vilket har motiverat systrarna till att fortsätta.

undefined
– Vi har alltid hållit ihop. Vi har samma diagnos och har gått på samma skola. Vi fyller varandras meningar, säger Juni.

– Verksamheten har stärkt oss jättemycket. Man lär sig hela tiden om utbudet och hur folk använder sina saker. Det var dags att göra en hemsida då det var så uppskattat på Facebook, säger Felicia.

Juni fyller i:

– Det finns inga sopor, bara kreativa lösningar helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!