Systembolaget vill ha datummärkning av boxvin
Systembolaget vill att boxviner ska märkas med bäst före-datum så att kunderna inte riskerar dricka dåligt vin. Hittills har Livsmedelsverket tolkat EU-reglerna som att bäst före-dag inte får finnas på förpackningarna.
Men i Sverige är förhållandet det motsatta. Förra året var mer än hälften av det vin som såldes tappat i boxar.
- Därför anser vi det viktigt att kunna garantera att även boxviner håller god kvalitet. Av det skälet har vi velat införa bäst före-datum, säger Louise Key-Hedberg, avdelningen för sortimentsstrategi och analys vid Systembolaget.
Olika bud
Från Livsmedelsverket i Uppsala har det kommit olika bud om Sverige kan ställa krav eller inte på märkning.
— De har inte tyckt att det funnits ett behov och accepterar inte den märkningen. Vi har kallat in våra jurister för att försöka lösa frågan men funnit att möjligheten saknas i dagsläget.
Däremot fick Systembolaget fått klartecken av Livsmedelsverket förra året om att ställa krav på leverantörerna att märka förpackningarna med tappningsdatum.
— Först fick vi ja och då ställde vi krav på leverantörerna. Sedan fick vi nej av Livsmedelsverket och då fick vi backa. Men branschen ansåg ändå detta så viktigt att genomföra. Från 1 januari har vi därför märkning om tappningsdatum.
Syreläckage
Ett kvalitetsprojekt som Systembolaget slutförde under 2005 visar att boxarna kan vara känsliga för syreläckage vilket påverkar vinets livstid. Sensoriska analyser som ingick i projektet visade att de vita vinerna och rosévinerna har en hållbarhetstid på cirka åtta månaderna och de röda boxvinerna höll sig fräscha upp till cirka tio månader.
— Åtta respektive tio månader efter det tappdatum som leverantörer anger plockas vinerna bort från våra hyllor.
Men detta hjälper konsumenterna föga eftersom ingenting på förpackningar upplyser om vinernas hållbarhetstid.
- Det är ju därför vi anser att det också behövs ett bäst före-datum. Då blir informationen mot konsumenten mycket tydligare.
Kan inte ställa krav
Men även om Systembolaget inte får ställa krav på bäst före-datum framför man till leverantörerna att detta är ett önskemål. I dagläget finns därför bäst före-datum på ett antal boxar i sortimentet.
Ann Mohlén Årling, Livsmedelsverkets regelavdelning är ansvarig för frågor som rör märkning av vin.
— Jag tror säkert att det kan förkomma att vinproducenter säljer boxar där vinet hunnit bli gammalt. Därför har vi nu sagt att vi ställer oss bakom en regeländring så att konsumenten vet hur gammalt vinet är.
Hur viktigt är det för Livsmedelsverket driva frågan?
— Ganska angeläget.
När kan konsumenterna räkna med att boxviner har bäst före-märkning?
- Det kan ta allt från ett till tre år.
Vill ha EU-diskussion
Systembolaget har krävt att frågan om bättre märkning av boxviner ska tas upp vid ett möte med EU-kommissionen i juni. Man har också begärt att regeringen ska driva frågan om kvalitetskrav på boxvin.
— Vi vill ha bäst före-dag eftersom vi vill kunna säkerställa att kunderna inte köper vin i box av dålig kvalitet, säger Louise Key-Hedberg.
Enligt Livsmedelsverket är osäkert om frågan om märkning kommer upp på EU-mötet i juni.
- Till slut är det ändå Jordbruksdepartementet som avgör vad vi ska ta upp vid mötet, säger Ann Mohlén Årling.
FAKTA
Systembolaget har 120 olika boxviner i det ordinarie sortimentet. Förra året svarade boxviner för 54 procent av vinförsäljningen. Totalt såldes cirka 71 miljoner liter vin packat i box.
Några krav på märkning om tappdag eller bäst före-dag för buteljviner finns inte.
Källa: Systembolaget
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!