Vem kommer först till bilen? Vem får sitta i pappas knä? Vem får den största glassbiten? För en del syskon blir allt en strid. Alla syskon bråkar och lite vanligt syskongruff är bara utvecklande, enligt beteendevetaren Elisabeth Schönbeck som har specialiserat sig på syskonrelationen.
– Normal rivalitet sporrar till utveckling och blir en träning för konflikthantering senare i livet. Det är naturligt att man jämför sig med varandra och tävlar, och syskonrelationen håller för en hel del bråk, om man sedan blir sams, säger hon.
Ensambarn missar mycket av den sociala träningen och kan bli väldigt stötta även som vuxna om någon retas med dem. Men om det ena syskonet alltid går förlorande ur striderna bör man som förälder ingripa.
– Att bli den ständiga förloraren är förödande för självkänslan. Och den som alltid vinner riskerar att utvecklas till en bufflig typ. Man får gå bakvägen här, ta förloraren åt sidan och jobba med att stärka hans eller hennes självkänsla, säger Elisabeth Schönbeck.
Ju närmare syskonen är i ålder, desto större blir konkurrensen dem emellan. Dels tävlar de mer på samma villkor, dels är föräldrarna mer stressade med två småbarn. Men främst handlar det om att man inte är mogen att bli storasyskon innan man är tre, fyra år, menar Elisabeth Schönbeck.
– Då är man färdig med sin individuations- och sin separationsfas och klarar av att hantera svartsjukan som uppstår när det kommer en ny bebis. Två blöjbarn behöver egentligen hundra procents uppmärksamhet var och en för sig.
Könet på syskonet spelar också in för rivaliteten. För två killar blir konkurrensförhållandet ofta hårdare - på gott och ont, de triggar också varandra till utveckling. Om storebror kan knyta skorna själv så lär sig lillebror snabbt.
– Men jämför inte barnen, det ligger alltid en värdering i en jämförelse, råder Elisabeth Schönbeck.
I värsta fall leder en överdriven rivalitet till att syskonen får en dålig relation resten av livet och aldrig slutar tävla om föräldrarnas gunst.
– Det är så synd om syskonrelationen blir förstörd, det är den längsta relationen vi har i livet, säger Elisabeth Schönbeck.
SÅ HANTERAR DU RIVALITETEN
Hindra inte det yngre barnet från att vara duktig, men det får inte ske på det äldre barnets bekostnad.
Jämför inte barnen, och undvik situationer där de kommer att jämföras. Sätt dem inte i samma fotbollslag eller simskola utan låt dem glänsa på var sitt håll.
Var rättvis! Får det ena barnet ett stort kalas är det jätteviktigt att även det andra barnet får det. Se till att båda barnen får lika mycket tid och uppmärksamhet.
Se barnen som individer och låt dem utveckla sina individuella färdigheter. Om de blir bra på olika saker kan de beundra varandra i stället för att konkurrera.
Kom ihåg att vanliga syskongräl hjälper barnens moralutveckling och inte är skadliga.
Skuffa inte undan första barnet när det föds ett syskon. Låt han eller hon sitta kvar på skötbordet när du byter på det yngre barnet. Bjud in det äldre barnet att vara med och höra en saga vid amning eller matning av bebisen.