Skolvalet har skapat irritation bland föräldrar sedan det infördes. Uppsala kommun tillämpar så kallad relativ närhet för att alla elever ska ha möjlighet att få plats på en skola nära hemmet. Relativ närhet innebär att om två elever vill ha samma plats får den elev som skulle få väldigt långt till en annan skola platsen före en elev som bor väldigt nära. Tanken är att korta elevernas resvägar så mycket som möjligt.
För vissa föräldrar kan dock effekterna bli svåra och upplevas som orättvisa. Det finns exempel på familjer vars barn hamnat på flera olika skolor. Andra har fått skicka sina sjuåringar till skolor som ligger två kilometer bort fast det finns en skola några hundra meter från hemmet. Vissa barn som bor på landsbygden har ensamma tvingats resa till en stor skola i stan.
Uppsala kommun vill nu se om det går att mildra effekterna av systemet.
– Det vi diskuterar är syskonförtur som ett urvalskriterium. Tidigare hade vi syskonförtur men Skolverket ansåg att relativ närhet skulle gå före. Syskonförturen gjorde att de närmaste skolorna blev fulla. Det ledde till att andra barn i området inte fick plats nära hemmet. Nu vill vi se om det går att införa en form av syskonförtur parallellt med relativ närhet, säger Caroline Andersson (S) ordförande i utbildningsnämnden.
Det finns nämligen andra kommuner som kombinerar de två. En av dem är Stockholms kommun som tillämpar kombinationen i årskurserna ett till tre.
– Vi vill veta varför de kan göra så och ändå undgå kritik från Skolinspektionen. Är det en slump att de inte kritiserats eller finns det en annan lösning på det här problemet, säger Caroline Andersson.
Kommunen har också givit utbildningsförvaltningen i uppdrag att se om det finns ytterligare justeringar att göra i reglerna för skolvalet.
– I och med att vi gör en årlig uppföljning av skolvalet så bad vi förvaltningen att också belysa det. Men det finns ingen specifik fråga som vi vill ha svar på, säger Caroline Andersson.
Vad tycker du om skolvalet?
– Vi har ett fritt skolval där man kan välja både mellan fristående och kommunalt drivna skolor, då är relativ närhet det bästa verktyget vi har i dag. Det svåraste är att förklara för föräldrarna vad det innebär, men jag hoppas att det ska bli lättare med tiden, säger Caroline Andersson.