Det visar forskare vid Uppsala universitet i en ny studie, som på onsdagen publicerades i facktidskriften Aquatic Toxicology.
– Detta är ett första belägg för att ett så syntetiskt gulkroppshormon i miljön kan ha skadlig effekt på grodor. Det visar också att andra läkemedel än östrogen kan ge permanenta skador på vattenlevande djur som utsätts för dem under tidiga livsstadier, säger Cecilia Berg, forskare vid avdelningen för ekotoxikologi.
Levonorgestrel ingår bland annat i preventivmedel, hormonersättningsmedel och en del cancermediciner. I försöken som gjorts tillsammans med doktoranden Moa Kvarnryd fick honyngel till en afrikansk klogroda simma i vatten med olika halter av levonorgestrel. Redan i koncentrationer av levonorgestrel i nivå med dem som kan påträffas i naturen fann forskarna sterila honor till följd av en onormal utveckling av äggstockar och äggledare. .
När patienter som använder läkemedel med levonorgestrel kissar följer en hel del av det syntetiska hormonet med avloppsvattnet ut i naturen.
– Våra fynd visar att reningsverken kan behöva anpassas för att förhindra skador i naturen, säger Cecilia Berg.