Synskadad fick ej bli präst

Det går inte att bli präst när man är gravt synskadad. Det tycker Domkapitlet i Karlstad stift och stänger dörren för Uppsalabon Michael Liliequists fortsatta präststudier. En präst ska leda, inte bli ledd, var det muntliga besked han fick.

Synskadade Michael Liliequist får inte bli präst.

Synskadade Michael Liliequist får inte bli präst.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2004-03-01 23:59
Michael Liliequist, 36, drabbades av näthinneavlossning i mitten av 90-talet och är sedan drygt fem år gravt synskadad. Det är inget som påverkat hans vilja att bli präst, han känner att han har en kallelse.
Trots sin synskada har han klarat sina studier och har nu en teologie kandidatexamen. Under sommaren i fjol praktiserade han i en församling i Värmland.
—Det gick bra, bara de hjälpte mig lite när jag var i helt nya miljöer.

Praktisk hjälp
Han frågade handledaren om hon trodde han hade en möjlighet att klara prästyrket och hon sa att det inte skulle vara några problem om han bara kunde få lite hjälp med det praktiska i början.
I slutet av sommaren väntade han på det formella beskedet att han var välkommen till det avslutande präststudieåret som läses på Pastoralinstitutet i Uppsala. Han kallades till ett möte i Karlstad där biskopen skulle ge honom beskedet. Michael Liliequist tog sig dit utan assistans, så handikappad är han inte, bara för att få beskedet att han inte ansågs lämplig som präst på grund av sin synskada.

Kan inte överklagas
Om man en gång fått avslag på sin ansökan att till gå vidare till Pastoralinstitutet får man inte söka igen de närmaste fem åren, varken till hemmastiftet eller till något annat stift. Beslutet går inte heller att överklaga. Dessutom behöver beslutet inte motiveras skriftligt utan endast muntligt.
—Jag blev förkrossad, säger han. Jag anser inte att mitt funktionshinder är till någon nackdel för själva prästämbetet.
Michael Liliequist säger att hans handikapp snarare skulle vara en fördel, eftersom han inte skulle bedöma människorna han möter efter deras yttre. På mötet i Karlstad i september i fjol fick han däremot höra att han hade en för optimistisk inställning till sitt handikapp.
—Jag känner att man måste se möjligheterna, säger han, inte hindren.
Vill inte kommentera
Biskopen i Karlstad stift, Esbjörn Hagberg, som är ytterst ansvarig för beskedet säger att han inte kommenterar besluten från Domkapitlet, varken om det rör sig om positiva eller negativa besked för prästaspiranten.
Ett handikapp i sig är inte ett skäl för avslag, säger biskopen, men vill inte bekräfta eller dementera uppgiften att Michaels Liliequist fick beskedet att hans avslag skulle ha att göra med hans synskada.

Till Arbetsdomstolen
—Vi hoppas kunna ta upp det här i Arbetsdomstolen, under den relativt nya lagen för förbud mot diskriminering i arbetslivet, säger Torbjörn Andersson, handläggare på Handikappombudsmannen.
De har inte haft något liknande fall så det är svårt att sia om utgången.
—Det kan i bästa fall bli tal om skadestånd, säger han.
Tyvärr väntade Michael Liliequist flera månader med att anmäla händelsen så det finns risk att fallet hinner preskriberas innan det tas upp.
På Synskadades Riksförbund känner juristen Leif Jeppson inte till det här ärendet närmare. Men han tycker det låter det som ett solklart fall av diskriminering. Precis som på Handikappombudsmannen menar han att det dock är svårt att veta hur fallet kommer bedömas.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om