Symbolfråga gav SD röster

För en dryg månad sedan gjorde Sverigedemokraterna sitt bästa val någonsin i Uppsala län. En central fråga för partiet i valet har varit att slopa flyktingmottagandet. Men i Älvkarleby - där partiet haft störst framgångar i länet - har kommunen tagit emot mindre än 100 flyktingar de senaste 10 åren, nästan lägst i länet.

Joakim Larsson.

Joakim Larsson.

Foto: David Magnusson

Uppsala2006-10-23 00:01
I valet 2006 fick Sverigedemokraterna ett större stöd än någonsin, såväl i riket som i länet och besitter nu åtta mandat i sex kommuner i Uppsala län.
Joakim Larsson är ordförande i partiets Upplandsdistrikt och kommer i höst att sitta i kommunfullmäktige i Uppsala..
Sverigedemokraternas rekordval förklarar han med att partiet satt fokus på invandringspolitiken. Partiet gick till val på att länets kommuner säger upp flyktingavtalet med Integrationsverket.
- Vi har fått problem i de invandrartäta områdena i staden. Jag har själv bott i Stenhagen och vaknat upp till skottlossning. Vi bör inte ta emot fler invandrare innan vi löst de problem som finns, säger Joakim Larsson.

Viktig symbolfråga
Älvkarleby är den kommun i länet där partiets löfte om flyktingstopp rönt störst framgång. Över fem procent av kommuninvånarna gav SD sin röst och partiet fick två mandat i fullmäktige. Detta trots att kommunen under lång tid knappt tagit emot några flyktingar. Från 1996 fram till valet i höst tog kommunen emot endast 83 flyktingar. Bara Håbo och Östhammars kommun har tagit emot färre.
Men Joakim Larsson anser ändå att frågan är viktig att driva.
- Det är en viktig symbolfråga. Att begränsa invandringen är en viktig del av vår politik, säger Joakim Larsson.
Han menar att partiets framgångar kan bero på partiets övriga invandringspolitik. Ett exempel är frågan om strängare straff för invandrare som begår brott.

Inte genomförbart
I valmanifestet säger sig partiet vilja utvisa "alla utlänningar som begår grova eller upprepade brott". Enligt Joakim Larsson vill partiet även utvisa dem med svenskt medborgarskap.
- Ja, men det är tyvärr inte genomförbart. Det finns bevisligen invandrare som fått medborgarskap och som sedan begått brott. De borde inte vara här.
Sverigedemokraterna anser att svenskt medborgarskap i huvudsak ska vara ett privilegium avsett för svenskar. Men vad det innebär att vara svensk har inte Joakim Larsson lätt att svara på.
- Det är en subjektiv uppfattning i och för sig. Svensk är den som själv uppfattar sig som svensk och av andra ses som svensk. Men det är inte en lätt gränsdragning att göra.

UNT: Varför gör ni en sådan uppdelning i så fall?
- Det är inte vi som delar upp, det är det folk som gör. Vi skiljer inte på grupper som inte fanns där innan.
Återvandring är en annan viktig fråga. Partiet menar att det bästa vore om de invandrare som inte anpassar sig till samhället återvände till sina hemländer. Men det gäller inte alla invandrare. De från närliggande länder får stanna i Sverigedemokraternas Sverige.
- Kommer man från ett närliggande land så är det lättare att anpassa sig. Vi ser hur olika invandrargrupper organiserar sig efter etniska gränser. Nyligen gick det muslimska rådet ut och krävde särlagstiftning för muslimer. Då vill man inte anpassa sig till det svenska samhället.

Stabilitet eller splittring
För att ett samhälle ska fungera, menar Sverigedemokraterna, måste befolkningen vara kulturellt och etniskt lika varandra.
- Man kan inte bygga ett stabilt samhälle om man har etniskt splittring, säger Joakim Larsson.
Han nämner Jugoslavien som exempel på ett land där etnisk splittring lett till fruktansvärda konsekvenser.
Att det som hände i forna Jugoslavien var en effekt av en politik som, precis som Sverigedemokraternas, definierar människor utifrån etnicitet och kultur vill inte Joakim Larsson hålla med om. Inte heller att partiet spelar på och spär på en sådan splittring
- Det är inte så att vi skapar en opinion i samhället eller att vi spär på den. Opinionen finns redan där. Vi säger helt enkelt vad folk tänker.

Litet inflytande
Den politiken gav Sverigedemokraterna bland annat två mandat i både Tierp och Älvkarleby, samt ett mandat i länets största kommun, Uppsala. Men partiets inflytande i länet väntas bli knappt.
- Eftersom att de inte har koppling till ett block eller en gruppering blir deras inflytande mycket, mycket obetydligt, säger Gunnar Hedberg (m), kommunalråd i Uppsala.
- De kommer att få stå ensamma. Inget parti vill ha något samarbete med dem, säger Bengt-Olov Eriksson (s), kommunalråd i Tierp.
- Två platser i fullmäktige är ju ett sorts inflytande. Men eftersom inget parti vill samarbeta med dem kommer de inte in i några nämnder och styrelser, säger Lars Skytt (s), kommunalråd i Älvkarleby.
Däremot väntas partiet få ett visst inflytande i debatten.
- Det är viktigt att ta debatt om de problem som lagt grunden för deras framgångar, det vill säga den misslyckade integrationspolitiken och det utanförskap som finns, säger Gunnar Hedberg.

Motarbetas av andra
Joakim Larsson anser att partiet motarbetas av de andra partierna.
- Det handlar om en ideologisk konflikt. De andra partierna vet att de har misslyckats med invandrarfrågan och blir störda av att vi har kommit in, säger Joakim Larsson.
fotnot: Ett av de vunna mandaten i länet, det i Östhammar, har inte kunnat besättas. Platsen kommer därför att stå tom den kommande mandatperioden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om