– När kunder köper nya maskiner tar vi emot deras gamla om de vill, säger Mikael Gustafsson som driver Symaskinsboden.
Genom åren har det blivit ett par hundra maskiner som fraktats ner. Från början gjordes det genom Furuhöjdskyrkan i Alunda, som skickade lass till Vitryssland och Bulgarien.
Sedan några år tillbaks skickas nu maskinerna till den lettiska byn Jecava genom Mikael Gustafssons släkting Håkan Lundqvist. Han har tillsammans med några andra svenskar byggt upp en skola för 300 elever, och skaffat en brandbil och en ambulans till byn. Lassen, som även rymmer köksgeråd och redskap, går 3-4 gånger om året och gör stor skillnad för människorna i den fattiga byn.
– Det finns bara hantverkare i byn, inga butiker, säger Mikael Gustafsson.
För kvinnorna ger en symaskin större självständighet och är ett stort kapital. Med dem kan de sy kläder till sig själva och sin familj, men även för att sälja. Många symaskiner hamnar på skolor och barnhem och andra institutioner i behov av dem. Många Uppsalabor vill hjälpa till och lämnar in sina gamla maskiner till Symaskinsboden, så många att Mikael nu bara kan ta emot symaskiner från sina egna kunder.
– Jag gör i ordning de som går att rädda om de är trasiga. Ibland måste de skrotas. Men det är bra kvalitet på de gamla maskinerna, säger han och skruvar på en röd maskin från 76.
Nästa vecka skickar han ner drygt 15 maskiner. Det hade kunnat bli fler, han har hela källaren full, men eftersom han just fick veta att lasset var på gång så hinner han inte serva fler än så, de måste vara sydugliga.
– Våra begagnade maskiner är avancerade för dem, många använder ju fortfarande handvevade maskiner så detta underlättar mycket, säger Mikael Gustafsson.