Swedish Meats satsar i Uppsala
Uppsala blir centrum för konsumentpackat kött när Swedish Meats rationaliserar på bred front. En mindre anläggning i Malmö läggs ned och flyttas till Boländerna. Förhoppningarna på en vändpunkt för slakteriet är stora.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Vi koncentrerat vår produktion av konsumentpackat kött till Uppsala. Det innebär att en mindre anläggning i Malmö läggs ned och flyttas. Kapaciteten ökar med minst 25 procent Uppsala. Totalt blir det sexton nya tjänster där, säger Swedish Meats informationsdirektör Hampe Mobärg.
Hoppfulla
Beskedet har lett till att personalen på slakteriet i Boländerna kan börja se framåt igen. Per-Erik Såsser som jobbar vid förpackningslinjen är nöjd. Han fyller tråg med nyskuren lövbiff som ska ut till butikernas charkdiskar.
- Skönt att man vill satsa här. Det betyder att anläggningen kommer att fungera ett tag till, säger han.
Mikael Lindblom, klubbordförande i livsmedelsarbetareförbundet, ser företagets beslut som en "vändning".
- Vi får tillbaka lite av det vi förlorat de senaste åren. Det känns som om anläggningen tryggas. Efterfrågan på konsumentpackat kött ökar så jag tror att det här är en framtidssatsning för oss. Samtidigt känns det tungt att så många i södra Sverige tvingas sluta, säger han.
Strukturomvandlingen är kraftfull.
Tjänster försvinner
Produktion läggs ned i Helsingborg och Malmö - totalt 248 tjänster försvinner. 132 av dem omfördelas till anläggningarna i Uppsala, Kristianstad och Skara i väntan på att ett nytt slakteri byggs för 55 miljoner kronor. Därefter bantas anläggningen i Kävlinge med 149 personer, de flesta förs över till andra delar av koncernen.
- Vi genomför den stora ronden med rationaliseringar nu. Konkurrensen kan tvinga oss till flera men inte i den här omfattningen, säger Hampe Mobärg.
Flera anläggningar går mot ökad specialisering. Linköping tillverkar korv, Halmstad smörgåsmat, Uppsala tar konsumentpackat kött.
UNT: Innebär det att Uppsala är fredat?
- Uppsala blir vår stora anläggning för k-kött. Man jag kan inte säga något om hur den påverkas de kommande åren. Vi pressas hårt av den internationella konkurrensen. Effektivitet har högsta prioritet för oss, säger Hampe Mobärg.
Sammantaget beräknas Swedish Meats spara 75 miljoner kronor om året med åtgärdspaketet.
FAKTA Swedish Meats
Swedish Meats är en av landets största livsmedelskoncerner. Den ägs av svenska bönder och svarar för huvuddelen av all slakt i landet. Koncernen är också ledande inom styckning och charkuteritillverkning. Omsättningen uppgår till 9 miljarder kronor årligen. Totalt arbeta 3 800 personer inom Swedish Meats, varav 250 i Uppsala.
Källa: Swedish Meats
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!