I reportageserien "Dom tar våra barn" visas när en person under falsk identitet ringer olika moskéer och uppger sig vara en mamma som har orosanmälts till socialtjänsten. Den fiktiva mamman undrar om hon ska erkänna för socialtjänsten att hon slagit sitt barn.
En av de moskéer som pekas ut för att uppmana föräldern att ljuga är Uppsala moské. Personen som uppges vara rådgivare i moskén säger i reportaget:
"Du måste övertyga ditt barn om att det inte var misshandel. Han måste upprepa det. Om han upprepar det så glömmer han bort eventuella slag. För nästa gång, vid minsta misstag, kommer de att omhänderta honom".
Men när UNT ringer Yaser Abu-Jheisheh, ordförande i Islamiska föreningen i Uppsala, menar han att SVT aldrig kontaktat föreningen.
– De säger att de har kontaktat oss, men de har inte gjort det. Uppsala moské har ett samarbete med socialtjänsten. Jag själv jobbar inom socialförvaltningen. Ingen har ringt oss och det här reportaget är inget vi accepterar, säger Yaser Abu-Jheisheh.
När UNT därefter kontaktar Uppdrag granskning bekräftar man att det blivit ett missförstånd. Personen som hörs i reportaget har visserligen tidigare haft en framträdande position i föreningen, men har sedan en tid tillbaka inte längre någon officiell roll.
– Vi kontaktade moskén på deras nummer, men det var ingen som svarade. Vi hittade ett annat nummer på hemsidan till en person, som vi uppfattade, fortfarande stod som företrädare för moskén. Sedan när vi ringer tillbaka som Uppdrag granskning (efter det falska samtalet från mamman, red. anm.) så säger han ingenting om att han inte tillhör moskén längre. Vi hade ju ingen anledning att ifrågasätta att det var en representant vi har haft kontakt med, säger Snezana Bozinovska, som också var redaktör för det aktuella reportaget.
Uppdrag granskning har nu ändrat i artiklarna på SVT:s hemsida och förtydligat att personen som hörs i reportaget inte jobbar för moskén.
– Det är naturligtvis väldigt olyckligt, men i det här fallet var det väldigt svårt att förutspå, säger Snezana Bozinovska.
Borde ni inte ha fortsatt söka kontakt via moskéns eget telefonnummer också, i stället för att bara söka den här personen?
– Det här var ju en person som vi uppfattat som företrädare. Men så här i efterhand så borde vi ju ha kontaktat moskén, säger Bozinovska.