Underbetyg för Region Uppsala som arbetsgivare

Färre än var tredje chef anser att Region Uppsala är en attraktiv arbetsgivare för sjuksköterskor. Det framgår av en rapport som regionens revisorer tagit fram.

Enligt rapporten görs inte tillräckligt för att rekrytera sjuksköterskor.

Enligt rapporten görs inte tillräckligt för att rekrytera sjuksköterskor.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Uppsala2021-08-29 05:00

Bristen på sjuksköterskor har varit ett problem i flera år för framför allt Akademiska sjukhuset. Det har lett till stängda vårdplatser, vilket i sin tur drabbat akutmottagningen hårt då patienterna blivit kvar på akuten alldeles för länge.

Regionens revisorer har beställt en granskning av arbetet med kompetensförsörjning av sjuksköterskor från konsultfirman PWC. Slutsatsen är att arbetet inte varit tillräckligt.

undefined
Anders Toll, ordförande för Region Uppsalas revisorer, anser att regionens arbete för kompetensförsörjning inte är tillräckligt.

– Vi konstaterar att det finns en hög medvetenhet om kompetensförsörjningen. Men regionen är inte där man kanske vill eller borde vara med de här frågorna, säger Anders Toll (S), ordförande för regionens revisorer.

I rapporten har chefer intervjuats om hur kompetensförsörjningen fungerar. Och på frågan om de anser att regionen är en attraktiv arbetsgivare för sjuksköterskor är det bara 29 procent som svarar att de instämmer helt eller till stor del till i påståendet. När de får ta ställning till om de anser att insatserna för att förbättra kompetensförsörjningen är tillräckliga är svaret än mer nedslående. Endast 3 procent svarar att de instämmer helt eller till stor del i påståendet. 59 procent svarar att de inte instämmer alls.

– Det här är en indikation på att något grundläggande behöver åtgärdas, säger Anders Toll.

Har ni fått svar på vad som ligger bakom att så många av cheferna anser att regionen inte är en attraktiv arbetsgivare?

– Nej, det har vi inget svar på. Och det är något man behöver för att kunna åtgärda rätt saker, säger Anders Toll.

Av revisionsrapporten framgår det också att det främst är sjuksköterskor som ska jobba obekväma tider som det är svårt att rekrytera. Det är lättare att hitta personal till tjänster som innebär arbete dagtid under vardagar.

undefined
Malin Sjöberg Högrell, (L) regionråd, säger att arbetstidsmodellen ska ge sjuksköterskor med obekväma arbetstider mer återhämtning.

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, säger att regionen arbetat på flera olika sätt för att bli en attraktiv arbetsgivare. Bland annat har friskvårdsbidraget höjts. Dessutom har man infört en ny arbetstidsmodell som ger mer återhämtning för de som jobbar natt och helg.

Behöver ni sockra budet mer för dem som jobbar obekväma tider?

– De som jobbar de här passen har fått minskad arbetstid ner mot 33–34 timmar. Jag har inte fått signaler att det inte skulle vara tillräckligt. Jag får ta med mig den frågan. Jag tror att vi behöver jobba på många fronter för att bli en attraktiv arbetsgivare, säger Malin Sjöberg Högrell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!