Svidande kritik mot förlustaffärer i LRF
Kritiken mot Lantmännens Riksförbunds, LRF:s, hantering av affärerna med Spira AB, från början kött- och kycklingindustri, numera enbart kyckling, från 1997 och framåt, är svidande i den rapport som gjorts av oberoende granskare.Affärerna med Spira har hittills kostat LRF 2,2 miljarder kronor, och förlusterna kan komma att växa med mångmiljonbelopp.
Såväl LRF:s verkställande ledning som styrelserna kritiseras i rapporten.
Det är framför allt två faktorer som kritiseras, de höga förvärvspriserna när LRF tillsammans med Svenska Lantmännen (SLR), Slakteriförbundet och KF Invest köpte ut dåvarande Spira AB från börsen 1997 och vid de samtidiga köpen av Samfood och Goman, samt att det nya bolaget inte fick en egen företagsledning i det förändringsarbete som krävdes därefter.
Högt förvärvspris
Priset på aktierna sattes till 30 procent över den aktuella kursen. Samtidigt köpte det nya Spirabolaget Samfood från Slakteriförbundet och Goman från KF för sammanlagt 680 miljoner kronor.
"De höga förvärvspriserna för Goman och Samfood är svåra att förklara utifrån normala principer för företagsvärdering" skriver Peter Normark, ek dr, och Ronny Linsér, civilekonom och företagsanalytiker, i sin rapport. Båda företagen var förlusttyngda och stod inför stora strukturomvandlingar.
Granskarna kritiserar också beslutsgången vid affären, det saknades ordentliga riskanalyser, och besluten i LRF:s styrelse togs med stor tidspress utan att styrelsen träffades och utan skriftliga beslutsunderlag.
1999 köpte LRF:s försäkringsbolag Slakteriförbundets 24 procent av aktierna i Spira för 252 miljoner kronor, ett pris som enligt rapporten var mycket högt och av personer de intervjuat betecknats som "subventionerat" för Slakteriförbundets räkning.
Förlusttyngda år
Lantmännen, som var delägare i Spira hade också en egen kycklinganläggning som konkurrerade med Spiras, Sörmlandskyckling AB, en verksamhet som Spira köpte för 108 miljoner kronor i januari 2003. Ytterligare två förlusttyngda år senare, i mars i år, överläts Spira till Lantmännen för en (1) krona, och LRF tillskjuter kapital på 670 miljoner kronor och har åtagit sig förlustgarantier för Spira, helt och delvis fram till och med 2008.
— Jag har inte sett rapporten ännu och kan därför inte kommentera den. Men att LRF gick in i Spira var naturligt och en viktig insats i omstruktureringen av hela köttindustrin. Kycklingindustrin inte bara i Sverige utan i hela Europa och världen har åkt berg- och dalbana de senaste åren så att Spira gjort det är inte så konstigt, sade Leif Zetterberg, Övergran, vd för LRF åren 1990 till våren 2003, på fredagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!