Sveriges högskolor oroliga för anseende
Anseendet för svensk högskoleutbildning kommer att skadas allvarligt om inte utländska studenter betydligt snabbare än i dag får visum och uppehållstillstånd.
Det skriver Sveriges högskolor i ett brev till utbildningsdepartementet.
För två veckor sedan rapporterade den pakistanska tidningen Daily Times att svenska ambassaden i Pakistan har 12 000 pass från pakistanska studenter som sökt utbildningar i Sverige, och att ambassaden inte hinner med att hantera alla ansökningar om visum. Uppgifterna visade sig vara kraftigt överdrivna, men sant är enligt ambassaden att man dignar under arbetet med många tusen ansökningar och har svårt att hinna med.
Sann eller osann visar den kritiska artikeln vad som händer om inte Svenska myndigheter klarar av att parera den kraftiga ökning av antalet sökande från länder utanför EU som skett de senaste åren, och som kan fortsätta. Det menar Lars Fransson, ansvarig för marknadsföringen av internationella masterprogram vid Uppsala universitet.
- Alla aktörer måste ta tag i de här frågorna för att vi ska behålla vår attraktionskraft, men det har inte riktig alla gjort, säger han.
Han sitter med i en sammanslutning av högskolorna i Sverige och några andra aktörer, Study destination Sweden, som nu kräver snabba åtgärder för att komma till rätta med de besvärande luckor som man anser finns i processen från marknadsföring av Sverige som studieland till ankomst och vistelse i Sverige. Görs inget kommer Sveriges anseende att skadas allvarligt, skriver man i brevet.
Extra viktigt blir detta om svensk utbildning inte längre kommer att vara gratis för studenter från länder utanför EU och några andra europeiska länder. Regeringen förväntas lägga ett sådant förslag om studieavgift inom kort.
- Det här är viktigt i alla fall, men blir än viktigare om vi inför en avgift och ska fortsätta vara attraktiva, säger Lars Fransson.
Förutom hanteringen av visum och uppehållstillstånd, måste också bostadssituationen förbättras.
- Universitet fick för något år sedan rätt att hjälpa utbytesstudenter med bostäder, men får inte hjälpa masterstudenter som kommer hit på egen hand. Det är märkligt och måste ändras, säger Lars Fransson.
UNT har i flera artiklar belyst situationen just för internationella masterstudenter som tvingats bo på hotell eller vandrarhem i Uppsala.
Andra punkter där det enligt högskolorna krävs åtgärdas rör information på engelska från myndigheter och skillnader i regelverk för studenter från olika delar av världen.
Frågan är nu hur många utländska studenter som kommer att söka till Sverige inför nästa läsår, då någon studieavgift inte kommer att ha hunnit införas. De senaste åren har antalet sökande ökat med i princip 100 procent årligen. Inför innevarande hösttermin sökte över 50 000 personer.
- Det finns de som frukar att 100 000 kommer att söka till nästa höst. Men ingen vet. Jag tror det blir ungefär som i år, men vi måste vara beredda på allt, säger Lars Fransson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!