Sverigepremiär på Stadsteatern för mobbningmusikal
På annandag jul har musikalen Honk! Sverigepremiär på Uppsala stadsteaters stora scen. Den bygger på en saga av HC Andersen och handlar om utanförskap och mobbing. Aksel Morisse spelar en ankunge som är aningen annorlunda jämfört med syskonen i samma kull.
Det är nämligen vad den lilla udda varelsen som är huvudperson i musikalen Honk! säger när han kommer ur sitt ägg. Hans syskon däremot säger kvack alldeles strax efter de har krackelerat sina skal framvärpta av ankmamman Ida.
Honk! är en prisbelönad brittisk musikal från senare delen av nittiotalet med musik av George Stiles och text av Anthony Drewe. I Carsten Palmaers svenska översättning heter huvudrollen Fuling - eller kallas åtminstone det av (halv)syskon , grodyngel och andra bondgårdsinnevånare.
Moderniserad ful ankunge
Det är en modifierad och moderniserad version av Den fula ankungen som gestaltas i musikalen. I H C Andersens saga rymmer den lilla fula ankungen hemifrån - och finner därmed sitt sanna jag. Här i musikalen får en katt, gestaltad av Jamil Drissi en, en avgörande betydelse för handlingen.
— Vem har egentligen inte känt sig annorlunda? Alla talar om hur annorlunda Fuling är och till slut börjar han tro att han är sämre än de andra, berättar om Aksel Morisse om sin rollfigur.
— Vår berättelse handlar om den ängslan de flesta av oss bär över att inte vara annat än normal. Den handlar också om vikten av att ha civilkurage. Det är inte den mobbade eller mobbaren som är största problemet utan mobben, mobbarens stödtrupp, säger Elisabeth Frick som är föreställningens regissör.
Förflutet som trubadur
Aksel Morisse tillhör den fasta ensemblen på Upsala stadsteater. Mest känd är han för titelrollen i Amadeus, pjäsen som handlar om Mozarts liv som gavs förra hösten. Elisabeth Frick har tidigare regissera t en av förra årets absolut bästa svenska barnteaterföreställningar, Malla handlar för Unga Riks, som valdes ut till den svenska teaterbiennalen. Elisabeth Frick och Aksel Morisse har samarbetat i föreställningen Ensamcyklaren som gick på Upsala stadsteater förra säsongen.
— Jag gillar Aksels spelstil och hade hört att han har ett förflutet som trubadur och kan sjunga njutbart. Därför ville jag ha honom i den här rollen, trots att han egentligen hade tänkt ta det lite lugnt ett tag eftersom han är nybliven tvåbarnspappa, säger Elisabeth Frick.
Icke desto mindre ska Aksel Morisse spela titelrollen i Upsala stadsteaters uppsättning av Hamlet senare i vår.
Helaftonslängd
Honk! är en familjeföreställning i helaftonslängd med paus.
— Det finns partier där vuxna förmodligen är mer roade. Vi tror att man måste vara minst sju år för att ha behållning av föreställningen, framhåller Elisabeth Frick.
Precis som i Malla handlar finns en orkester med på scenen i Honk! som deltar i handlingen. De fyra orkestermedlemmarna Anders Forsslund, Mats Jadin, Martin Laerke och Arvid Pettersson har till och med roller som exempelvis stork, tupp, kalkon och gräsand.
Alla i ensemblen har valts till sina roller för att de sjunger bra, vilket inte alltid är självklart när det gäller talskådespelare enligt Elisabeth Frick. Maria Antoniou spelar ankmamma och Gustav Levin ankpappa. I övriga roller finns Mikaela Ramel, Inga Onn och Ida Steen. Dessutom medverkar två barnlag med fyra barn i åldrarna 9 - 11 år i varje. Musikansvariga Klas Widén har haft auditions med barn från skolor runt om i Uppsala och valt ut dem. de gestaltar anksyskon och grodyngel.
Gammaldags bilderbok
Gunnar Ekman har i sin scenografi utgått ifrån en gammaldags bilderbok. Marika Feinsilber har skapat kostymerna till föreställningen under mottot : Inte en enda fjäder på scenen. I stället är kostymerna sydda i sammet och antyder djurkaraktärer.
Koreografen och Cullbergdansaren Bernard Cauchard har varit behjälplig med att hitta djuriska kroppsuttryck hos skådespelarna.
— Det har snarare handlat om att hitta en balans mellan hur mycket fåglar eller människor skådespelarna ska vara.Musikalen är ju skriven för människor men det är roligare att sätta i gång publikens fantasi än att vara hur tydlig som helst med allting, säger Elisabeth Frick.
UNT-fakta
Hans Christian Andersen
Dansk författare, född 1805, död 1875
H C Andersen drömde om en framtid som skådespelare men misslyckades med att få anställning vid Det Kongelige Teater. Han kom att bli olyckligt förälskad flera gånger.
H C Andersens första bok kom ut under pseudonym. Med tiden skrev han både reseskildringar, dikter och skådespel. Det var dock för sina sagor han blev världskändis. Bland annat har han skrivit Snödrottningen, Den lilla flickan med svavelstickorna och Den lilla sjöjungfrun.
Den fula ankungen är hans mest självbiografiska berättelse. Den kan sägas gestalta hur det medfödda konstnärliga geniet besegrar sin miljö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!