Han kom från Indien till Sverige för tre år sedan. Sedan dess har han ägnat sig åt forskarstudier vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Han tycker att Sverige borde göra allt för att behålla studenter och forskare från länder utanför EU.
– Jag vet andra doktorander som skulle vilja stanna i Sverige för det finns bättre jobbmöjligheter här än i deras hemländer. Det här är ett land där man vill stanna, säger han tillsammans med hustrun Zankruti Dave utanför Universitetshuset i Uppsala.
I Tyskland tillåts forskarstuderande från länder utanför EU att stanna i ytterligare 18 månader efter avslutade studier. Men så snart en student avslutat sin forskning eller utbildning i Sverige går hans eller hennes visum ut och man måste lämna landet.
Enligt EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP) är Sverige sämst i Europa på att ta vara på de studenter och forskare från tredje land som utbildats här.
Hon leder EU:s arbete med att ta fram förslag på en ny lagstiftning kring uppehållstillstånd och som kan bli bindande för alla medlemsländer. På måndagen besökte hon Universitetshuset för att presentera sitt arbete.
– Min målsättning i arbetet är att studenter och forskare från tredje land ska ha möjlighet att stanna kvar och söka jobb i hela EU under minst ett år efter avslutad utbildning.
Sujit Kootala har forskat i Uppsala sedan mars 2010. I vintras flyttade även hans fru hit. Han tror på möjligheten att arbeta i Sverige inom det medicintekniska forskningsområde han ägnar sig åt.
– Problemet är att man i regel inte har tid att ägna sig åt jobbsökande, speciellt inte under det sista året. Alternativet blir att resa tillbaka till Indien och sedan söka ett nytt visum till Sverige.
Sujit Kootala tycker att Sverige missar möjligheten att ta vara på de personer som skaffar sig bra utbildningar
.
En kommitté har på regeringens uppdrag utrett möjligheten att förändra reglerna för uppehållstillstånd.
I kommitténs slutbetänkande föreslås att utländska studenter som haft uppehållstillstånd i fyra år för forskarutbildning beviljas permanent uppehållstillstånd.
Andra studenter, som studerat minst två månader, föreslås vidare få uppehållstillstånd i sex månader efter avslutade studier. En proposition som eventuellt kan innehålla förslag på sådana lagändringar kommer att presenteras för riksdagen i november.
– Det skulle vara flott av regeringen att föregå EU-parlamentets beslut genom att komma med egna direktiv, säger Cecilia Wikström.
Sverige tappar högutbildade
Utländska studenter som avslutat sin forskarutbildning i Uppsala borde få förlängt uppehållstillstånd. Det skulle Sverige tjäna på, menar doktoranden Sujit Kootala.
fr v Sujit Kootala, Zankruti Dave
Foto: Staffan Claesson
Regeringen tillsatte 2009 en kommitté med uppdraget att kartlägga vilka faktorer som påverkar migranters möjligheter att röra sig mellan Sverige och sina ursprungsländer. Om internationella studenter konstateras att det finns en internationell konkurrens om arbetskraft och att Sverige måste vara attraktivt. Internationella studenter kan stanna i Sverige och arbeta här, men för många av dem är den förlängda vistelsetiden i Sverige begränsad.
I slutbetänkandet föreslår kommittén en ändring i utlänningslagen: Det permanenta uppehållstillstånd som i dag beviljas utlänningar som haft uppehållstillstånd för arbete i sammanlagt fyra år ska också gälla personer som haft forskarutbildning i sammanlagt fyra år.