Sverige kan slockna vid stark kyla
Svenska Kraftnät, som kontrollerar stamnätet, ser till att effektbalansen i landet bibehålls. I vinter har man förvarnat regeringen om att läget är mycket känsligt om vintern blir kall.
Med manuell frånkoppling kan 1050 procent av landets totala effekt kopplas ur.
Foto:
Med manuell frånkoppling kan 10—50 procent av landets totala effekt kopplas ur. Ytterligare maximalt 30 procent av effekten kan kopplas ur automatiskt.
Elen kopplas av och på med två timmars intervall.
Det är enligt lag förbjudet att prioritera elkunder i fredstid. Kunder som inte kommer att drabbas är Banverket och den tunga industrin, som försörjs direkt från stamnätet.
En del viktiga funktioner har också egen reservkraft, till exempel Akademiska sjukhuset som själva klarar 70 procent av behovet.
"Reserveffekten kunde vara större"
En riktig köldknäpp i vinter och Sverige kan slockna, varnar Svensk Energi. Det värsta scenariot, som var nära redan 2001 och 2003, kan bli verklighet i vinter efter stängningen av Barsebäck.
— Vi tycker att att reserveffekten kunde vara större. Barsebäck stoppades innan förbindelserna till Norrland och vattenkraften var tillräckligt väl utbyggda, säger Peter Fogelklou, regionchef på Svensk Energi.
Han träffade på fredagen lokala representanter för energibolagen i Uppsala. Länsstyrelsen var med och diskuterade samhällseffekterna av ett krisläge i vinter.
Stig Ekberg, chef för beredskapsenheten på länsstyrelsen, är orolig för effekterna av ett större elavbrott i länet.
— Det kan snabbt få svåra konsekvenser för många sektorer. Om det fasta telenätet slås ut får det följder som är svåröverskådliga. Till exempel trygghetslarm för äldre, styrningen av ambulanser, det blir en dominoeffekt.
— Vi ligger ändå relativt bra till med reservkraft i länet. Sådant som räddningstjänst, äldreboenden och kommunhus är täckta, säger han.
Problem på landsbygden
Hittills har manuell eller automatisk frånkoppling av elen aldrig behövt användas i landet. Hur en order till Vattenfall om att exempelvis koppla bort 50 procent av effekten i Uppsala stad skulle slå mot enskilda hushåll och företag vet ingen.
— Det finns modeller för hur det skulle gå till, men den informationen är inlåst och kodad för att bara användas i skarpt läge. Rättviseprincipen kräver att ingen fattar beslut om den ena eller andra kunden ska prioriteras, säger Peter Fogelklou.
Metoden, att koppla av strömmen i två-timmarsintervall, kan i sig orsaka problem ute i lokalnäten. Björklinge Energi har sin central i Björklinge och lokalnät ut till Östervåla i väst och Alunda i öst.
— Vi har många villor med direktverkande el. När strömmen slås på efter två timmar blir det en smäll och den kan slås av igen. Speciellt långt ut i näten kan avbrotten alltså bli betydligt längre än två timmar, säger Patrik Klintefelt.
Mjukstarta
Risken minskar om strömmen kopplas in stegvis, säger han. Om han kunde varsla kunderna om att inte ha elementen på när strömmen kommer tillbaka skulle det fungera ännu bättre.
— Men det är svårt med information. I ett sådant här läge har vi själva bara 15 minuters varsel innan vi vet var elen kopplas bort.
Information och kunskap är centralt för att samhället ska klara ett större elstopp. Sveriges Radio är förberett för att informera vid elavbrott.
Enskilda uppmanas av lokala myndigheter att vidta åtgärder för att säkerställa tillgång på mat och vatten samt att mjukstarta efter avbrottet, ha element och maskiner avstängda när elen kopplas på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!