På måndagskvällen kom beskedet – Turkiet ger grönt ljus för Sveriges Natointräde.
Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala och socialdemokrat, tog emot nyheten med lättnad.
– Det här är viktigt för Sverige och för vårt försvar, för att försvara demokratin. Det är också viktigt eftersom vi visar enighet i hela Europa i stödet för Ukraina.
För Uppsala kommer medlemskapet framför allt att märkas i och med verksamheten på Ärna.
– Försvaret kommer finnas kvar i Uppsala och de kommer bli fler och större. Det talas också om att vi är på väg in i en lågkonjunktur och det här betyder att staten kommer investera i Uppsala även i dåliga tider. Det är positivt.
Förberedelserna har pågått i nästan ett år på Ärnabasen. Med svenskt Natomedlemskap har flygflottiljens uppdrag förändrats.
– Vi har tittat på vilka befattningar vi skulle behöva för att ta vårt ansvar. Nu börjar det bli klart och vi känner oss väl rustade, säger Dennis Hedström, chef för Flygstaben.
Hur påverkas försvaret av Sveriges nya Natomedlemskap?
– Vi blir en av 33 medlemmar i en allians med ett kollektivt försvar, vilket är någonting helt nytt för oss. Vi ser nu den största säkerhetspolitiska förändringen sedan andra världskriget och det här är ett steg i rätt riktning för att kunna ta vårt ansvar tillsammans med andra. Från ett försvarsperspektiv är det väldigt positivt, säger Dennis Hedström.
Hur påverkas Ärna?
– Det finns inget uttalande om exakt vilka flygflottiljer som kommer att påverkas, men i och med att Ärna ligger centralt i Sverige för att kunna ta ett ansvar i luftförsvaret så kommer det att ske en ökad verksamhet i olika former. Redan idag övar vi med internationella gäster.
Men än finns inga bestämmelser att utländska flygvapen ska placeras i området.
– Nej, just nu finns det ingenting sådant skrivet. Men den typ av internationell verksamhet som vi redan ser idag kommer att fortsätta ske, som när finska flygmaskiner var här och landade någon dag för ett par veckor sedan.
Huruvida Natointrädet kommer att innebära fler arbetstillfällen inom försvaret är ingenting som Dennis Hedström kan svara på i nuläget. Men Nato är en stor organisation, säger han. Rekryteringar kan komma att ske i ett senare läge.
Erik Pelling menar att Uppsala, och Sverige, blir tryggare i och med inträdet i alliansen. Det var det som motiverade Socialdemokraternas svängning i frågan.
Men inte alla Uppsalabor tycks hålla med. Varannan vecka i över ett år har en grupp demonstranter stått på Celsiustorget med banderoller. Budskapet är tydligt: “Nej till svenskt Natomedlemskap”.
Hans Jivander är en av de som engagerat sig i arbetsgruppen. Han tycker att processen mot Natointräde har varit brådstörtad.
– Vi tycker att det är viktigt med alliansfriheten. Sverige kan bli en krigsskådeplats om det blir en utökad konfrontation mellan Ryssland och USA, säger han.
Än så länge är det osäkert hur Hans Jivander och arbetsgruppen ska förhålla sig till det nya politiska läget, men de har ansökt om polistillstånd för att få fortsätta hålla torgmöten under hösten.
– Jag tror vi kommer fortsätta vara engagerade i frågan, på ett eller annat sätt, säger Hans Jivander.