I gamla Rådhuset öppnar Asian Square. Bland annat med uteservering som vätter mot Stora torget. Konceptet är renodlat asiatiskt och därmed fasar det som tidigare hetat Frenchis ut.
– Med facit i hand kände vi att vi behövde mer tydlighet. Nu blir det så. Asian Square kommer att servera luncher på dagen och smårätter på kvällen, säger David Åström till UNT.
– Förut var ambitionen att blanda franskt och asiatiskt. Det blev lite för otydligt. Nu är det bara asiatiskt som gäller.
David Åström och koncernkökschefen Martin Andersson möter UNT den här soliga junieftermiddagen i Uppsala samtidigt som de testar våffeljärnet i en liten fastighet med rektangulär lucka som påminner om en liten bod eller en food truck. Den står i Påvel Snickares gränd och är grundbulten i den andra nyheten Svenssons krogar bjuder på den här sommaren.
– Våfflan ska vara en mötesplats för alla. Här finns tjugo olika sorters glass och våfflor med allt ifrån skagenröra till sylt och grädde. Och det går fint att ta sig ett glas till också, säger Martin Andersson.
Samtidigt är Våfflan tänkt att vara lika mycket för barnfamiljer som för traditionella lunchgäster.
– Det kör nästan inga bilar alls i den här gränden och ytan är ganska stor. Här kan barnen leka och äta samtidigt som de vuxna kan slappna av en stund, säger Martin Andersson.
David Åström förtydligar att Våfflan inte kommer ha någon verksamhet nattetid.
– Det här är ett dagskoncept, vi testar att ha öppet mellan 11.00 och 18.00 till att börja med, säger han.
Finns det en marknad för den här typen av restauranger?
– Det tror vi. Annars skulle vi inte satsa på det.
David Åström konstaterar att Svenssons krogar precis som många andra restauranger och krogar i landet led en svår tid under pandemin. Och nu när pandemin är borta så härjar krig i närområdet och inflation i stället.
– Men jag gillar inte att prata om det som varit. Nu är det dags att blicka framåt, säger han.
Asian Square och Våfflan öppnar för allmänheten lördag den 3 juni.
– Vi ser det som nystart och tajmar det med öppningen av Stora torget, säger David Åström.
Martin Andersson, som ansvarar för samtliga elva kök som Svenssons krogar har i drift, är förväntansfull.
– Vi hoppas förstås på mycket folk och bra väder. Totalt har vi i koncernen uppemot 1 400 uteserveringsplatser så det fina vädret får gärna komma nu så att kunderna hittar hit främst till våra nya koncept och får se om de gillar det.